Hírek

2005.09.16. 00:00

Egészségügy: csapdában?

A kulturális szféra után az egészségügy és a felsőoktatás került terítékre a kormányzati megszorítások kapcsán.

Tibay Gábor–Szakács Árpád

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Az ellenzék szerint a mentőszolgálat ellehetetlenül, ha további elvonás sújtja. A miniszter állítja, háromszázmilliós gyorssegéllyel támogatják az OMSZ-t.
[/caption]– Csapdába csalta a Pénzügyminisztérium az egészségügyi intézményeket azzal, hogy 17 milliárd forintos maradványképzési kötelezettséget írt elő számukra – jelentette ki tegnap Frajna Imre, a Fidesz egészségpolitikusa. Hangsúlyozta: a kormánynak be kellene avatkoznia, és vagy a költségvetés általános tartalékából, vagy átcsoportosítással kellene biztosítania az egészségügyi intézmények működését. Frajna szerint például az Országos Mentőszolgálat költségvetésében eddig is voltak gondok, de ha további megtakarításra kényszerítik, az már egyenesen „az emberek életét veszélyezteti”.

A politikus kitért arra is, hogy az Országos Vérellátó Szolgálatnak ötszázmillió forintot kellene visszatartania, amellyel az szerinte „kettős nyomás” alá kerül: egyrészt ugyanis a kormányzat megtakarításra kényszeríti a szervezetet, másrészt viszont a nehéz helyzetben lévő kórházak egyre nagyobb mértékben tartoznak a szolgálatnak. Frajna Imre kijelentette: ha a folyamatok nem változnak, akkor jövő év elejére minden második kórház adóssággal küzd majd. Ebben a helyzetben kellene a kórházaknak kevesebb mint fél százalékos növekmény mellett kigazdálkodniuk a 4,5 százalékos béremelést is – tette hozzá.

– Örülök, hogy a Fidesz aggódik az egészségügy helyzete miatt; kár, hogy nem aggódtak 2002-ben, amikor az Orbán-kormány által tervezett ágazati költségvetést 100 milliárddal kellett kiegészítenie a Medgyessy-kabinetnek – reagált lapunknak Rácz Jenő egészségügyi miniszter, hozzátéve, ezt követően évente mintegy 300 milliárddal nőtt az egészségügyre fordított összeg, amely idén már eléri az 1500 milliárd forintot. A miniszter szerint az ellenzéki párt „öszszemossa” az országos intézményeket és az önkormányzati kórházakat, ez utóbbiakra ugyanis nem vonatkozik a maradványképzési kötelezettség. Rácz Jenő tájékoztatott arról, hogy egy mostani kormánydöntés értelmében az Országos Mentőszolgálat gondjai megoldására 300 millió forintot folyósítanak a tárca költségvetéséből, míg a vérellátó gondjait a vérkészítmények térítési díjainak emelésével igyekeznek enyhíteni. Hangsúlyozta, hogy az országos intézeteknek beszállítókkal személyesen tárgyalt azzal kapcsolatban, okoz-e gondot a maradványképzési kötelezettség miatti esetleges késedelmes fizetés. Mint mondta, a beszállítók biztosították a szolgáltatások zavartalanságáról.

Lavinát indított el a kormány maradványképzési döntése: a kulturális ágazat múlt heti tiltakozáshulláma után az elvonások miatt tegnap a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete (FDSZ) is hallatta hangját. Azt követelik a kormánytól, hogy vonja vissza a felsőoktatási intézményeket terhelő plusz ötmilliárd forintos tartalékképzési igényét. Kis Papp László, a szakszervezetek elnöke azt közölte: a kormányhatározatban a felsőoktatási szférát 35 milliárd forintos kötelező maradványképzésre utasították, ez az összeg azonban ötmilliárd forinttal több, mint amennyit eredetileg a tartalékolásra szántak. Kis Papp László azt is elmondta: a Magyar Rektori Konferencia jövő kedden tárgyal a kérdésről, és úgy tűnik, ők is tiltakoznak a pluszteher ellen.

A kormány 540 milliárdos megtakarítást remél

Az augusztus 2-i kormányhatározat tételesen felsorolja, mely intézményeknek mennyi pénzt kell a maradványképzés során zárolniuk. Ennek lényege: az intézmények csak jövő januárban használhatják fel az idei költségvetésükből a fentiek értelmében elkülönített pénzt. A költségvetési törvény alapján 490,3 milliárd, az államháztartási törvény alapján további 49,5 milliárd forintot kell félretennie 33 intézménycsoportnak (a minisztériumokon kívül ide tartozik egyebek mellett az Országgyűlés, az Állami Számvevőszék, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete, az Alkotmánybíróság, a Köztársasági Elnökség, a bíróságok és az ügyészség is).

A költségvetési törvény alapján 490,3 milliárd, az államháztartási törvény alapján további 49,5 milliárd forintot kell félretennie 33 intézménycsoportnak (a minisztériumokon kívül ide tartozik egyebek mellett az Országgyűlés, az Állami Számvevőszék, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete, az Alkotmánybíróság, a Köztársasági Elnökség, a bíróságok és az ügyészség is). Az ellenzék szerint a mentőszolgálat ellehetetlenül, ha további elvonás sújtja. A miniszter állítja, háromszázmilliós gyorssegéllyel támogatják az OMSZ-t. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!