Hírek

2005.09.17. 00:00

Áremelést szeretnének a pékek

Folyamatos árcsökkentésre kényszerülnek a pékségek. Ez a vevőknek jó, de a pékek úgy látják, ha nem sikerül 10–15 százalékos drágulást elérniük, egytizedük csődbe jut.

Bak Mihály

[caption id="" align="alignleft" width="323"] Vízválasztónak tartják a következő két évet az iparágban. Ha nem sikerül növelni a jövedelmezőséget, gyorsabban tönkremehetnek a vállalkozások.
[/caption]Tíz-tizenöt százalék ármelést fognak kezdeményezni a kereskedelemben a pékek. Szövetségük vezetője azonban tudja, hogy idén is kétesélyes a lehetőség. Tavaly sem tudták érvényesíteni az inflációkövető drágulást. Ilonka Boldizsár, a Magyar Pékszövetség elnöke elmondta, hogy idén 15–20 százalék árcsökkentésre kényszerültek, elsősorban a hiper- és szupermarketek nyomására. Eközben az energia 15, a liszt körülbelül tíz százalékkal drágult, az üzemanyag árának elszaladásáról már nem is beszélve.

Jelenleg 1364 pékség üzemel az országban. Tavaly 54, idén az első fél évben 36 húzta le a rolót. A következő két évben további 15 százalék csődbe jutását becsli Ilonka Boldizsár. A nagy áruházláncok mindenekelőtt az ár leszorításával növelik forgalmukat. A pékségben átlagosan nettó 105 forintért előállított egykilós fehér kenyeret rendre sokkal olcsóbban veszik át az áruházak. Az utóbbi időben pedig már a gyártásba is belevágtak a láncok. A termelői forgalom alapján mára 10–15 százalék részesedésük van. Úgy, hogy megspórolják a szállítási költséget, és körülbelül nyolc százalék nagybani kedvezményt is elérnek az alapanyagoknál.

Mostanra eljutottak oda a péküzemek, hogy a bankok rendre kivonulnak az ágazat finanszírozásából a rendkívül gyönge nyereségesség láttán – mondta a szövetség elnöke. Ezért azzal a kéréssel fordultak a közelmúltban a miniszterelnökhöz, hogy a Magyar Fejlesztési Bankon keresztül kaphassanak kedvező állami fejlesztési-finanszírozási pénzt. Az agrártárcától is kérnek pénzt, elsősorban a kis családi üzemek saját bolthálózatának fejlesztéséhez. Erre azért van szükség, mert a következő években lassan el fognak tűnni a pár száz milliós éves forgalmú középüzemek. A tőke koncentrációjával a mainál is nagyobb cégek alakulnak ki. Most 4 cég forgalma haladja meg a 3 milliárdot, a többség, 770 ötszázmillió alatt termel. Ezek mellett a legfeljebb tízfős mikroüzemeknek van jövőjük, amelyek helyben el is adják termékeiket. Ezek előnye, hogy kevesebb pékáruféleséget készítenek, ezért kissé olcsóbbak lehetnek.

„Oltári nehéz helyzet” – ismerte el az agrárminiszter kabinetfőnöke. Sirman Ferenc elmondta, hogy a 2006-ig terjedő időszak pályázati keretét már lekötötték, a pékségek 2007-től kaphatnak segítséget. A nagy áruházak nem egy súlycsoportban vannak, de jogilag szabályosan járnak el. Ha a sütödék kereskedhetnek, akkor a boltok is készíthetnek pékárut – magyarázza a kabinetfőnök. A most készülő kereskedelmi etikai kódexben próbálják meg érvényesíteni a kisüzemek érdekeit is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!