Hírek

2005.09.17. 00:00

A mérkőzés nincs lefutva

Az utolsó pillanatig fej fej mellett halad a két nagy német párt az előrehozott választásokon. Németország vasárnap szavaz.

Újvári Miklós, Berlin

Németországban a hétvégén nem lesz kampánycsend. Bár a plakátok lassan leáznak a sűrű esőben, a pártok aktivistái azt ígérik, egészen vasárnap 17 óra 59 percig harcolnak a szavazatokért. Az előrehozott választások Németországban azzal a következménnyel jártak, hogy a pártok egyszerűen nem értek a választási harc végére. Így, bár íratlan szabály, hogy a választókat a szavazás előtti hétvégén békén hagyják, ezúttal nem ez a helyzet. A két nagy pártcsoportosulás, amely a legfrissebb közvélemény-kutatások szerint fej fej mellett halad, sorra foglalja le a közterületeket és színpadokat szombatra és vasárnapra. Ezt Magyarországgal ellentétben nem tiltja törvény, a szokásjogot  felülírja a kiélezett küzdelem.

A német közvélemény kormányzásra képtelennek tartana egy esetleges nagykoalíciót.

A nagy kérdés, hogy Angela Merkel képes lesz-e kormányt alakítani. A Forsa intézet tegnapi felmérése szerint a konzervatív CDU/CSU és a liberális FDP együtt 48,7 százalékon áll, ami még a német választási rendszer sajátosságait figyelembe véve sem tökéletes garancia a parlamenti többségre. Merkelék szerencséjére az utolsó napokban a pénzügyminiszter körül forog a kampány. A szociáldemokrata Hans Eichel több napig tagadta, de tegnapra mégis világossa vált: létezik egy lista a pénzügyminisztériumban, amely a következő négy évre összesen 120 milliárd eurós megtakarítást tervez az államháztartásban. A CDU szerint ez lenne Németország történetének legdrasztikusabb megszorító csomagja, sokkal húsba vágóbb, mint a „német Bokros-csomag”, az úgynevezett Hartz IV. Az amúgy is megtépázott tekintélyű pénzügyminiszter most azzal védekezik, hogy a lista nem más, mint a tervezet tervezete, és egyetlen döntéshozó sem hagyta jóvá. Az ügy mégis elszabadult, és a tegnapi jobboldali újságban már uralta a címlapot.

A történet kissé háttérbe szorította a CDU ugyancsak szigorításokkal riogató pénzügyminiszter-jelöltjét, Paul Kirchof professzort. Utóbbi azzal fenyegette meg a választókat, hogy ha a konzervatívok nyernek, minden adókedvezményt eltörölnek. A rövid és unalmas német választási kampány központi kérdése tehát, hogy ki nyeleti le a keserű pirulát a németekkel. Schröder kancellár 2002-ben már a győzelmi éjszakán beismerte, hogy sokkal nagyobb megszorításokra lesz szükség a gazdaság beindításához, mint ahogy a kampányban ígérte. Az ellenzék szerint most is ez várható, csak még drasztikusabb formában. Angela Merkel átfogó reformprogramjának kulcseleme egyébként a forgalmi adó (áfa) növelése, ami áremelkedésekhez vezet majd. A választási pókerparti az utolsó pillanatokban is pattra áll.

A lehetséges koalíciók száma a mostani adatok szerint egyre csökken, a pártok pedig sorra jelentik ki, hogy csak eddig partnerüknek tekintett pártokkal hajlandók kormányozni. A CDU és az SPD is „kizárja” a nagykoalíciót, Schröder kizárja az együttműködést a keleti baloldalból és Oscar Lafontaine-ből álló konglomerátummal (amely nélkül nem jöhet össze a baloldali többség a jelenlegi kancellár mögött). A liberálisok kizárják, hogy összeállnának az SPD-vel és a Zöldekkel. Ezzel együtt semmi sincs kizárva. Még az sem, hogy most vasárnap nem dől el, ki lehet a következő német kancellár. Egy drezdai választókerület ugyanis az egyik jelölt halála miatt csak két hét késéssel szavaz a listás és az egyéni jelöltekre, márpedig három éve mindössze hatezer szavazat döntött a két nagy pártcsoport között. Emiatt Németország leghangosabb kampánycsendje következik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!