Hírek

2005.09.06. 00:00

A főzéshez fantázia is kell

Szürkemarhagulyás és csirkepörkölt illata szállt a magasba. A honanyák az elegáns kösztüm helyett jópofa feliratú kötényeket viseltek.

Szilágyi Ágnes

[caption id="" align="alignleft" width="300"] A népviseletbe öltözött hölgyek még táncra is perdültek, miközben a velük érkezett urak a bográcsban megfőzték az enyhén csípős pörköltet
[/caption]Különösebben senkit sem érdekelt, hogy a hagyma csípi a szemüket. Jót könnyeztek, majd aprították tovább a pörköltalapot. Gurmai Zita európai parlamenti képviselő kezdeményezésére a hölgyek immár négy éve állnak a bogrács mellé. Most a XVIII. kerületi Bókay-kertben szorgoskodtak. A képviselő asszony kakastökepörkölttel lepte meg barátait, amelyhez fiatal vaddisznó zsírja került. Zita különben jó háziasszony. Amikor hazaérkezik Brüsszelből, nagy adag ételt készít, amit kisebb műanyag dobozokba oszt, s berakja a mélyhűtőbe. A család így hét közben rájárhat kedvencére. Kósáné dr. Kovács Magda Dunántúlról hozta a receptet, amelyet a kondérban elkészített. – Csirkepörkölt készül, ám hoszszú lével – mondta – ugyanis, ha kész, akkor nokedli kerül bele, és tejföl. Laktató étel – mosolyodik el. Öt kiló csirkecomb került a tűz fölé. A nokedlihez pedig egy kiló lisztet dolgoztam fel – mesélte. Elmondta: néha Brüsszelben is nekiáll főzni, és akkor azt a kollégáival fogyasztja el. Itthon sem kerüli el a konyhát, legutóbb nővére kérésére töltött karalábé került az asztalra. Különben kedves, régi főnökét idézte. Lukácsi Sándor irodalmárt, a 19. század kutatóját, aki azt mondta: a főzéshez és a szerelemhez fantázia kell.

A főzőverseny végén Kósáné és Gurmai Zita is dobógos lett. A fődíjat Dávid Ibolya főztje nyerte el. A pártelnök szürkemarhából készített pörköltet, ám ami különlegessé tette ízét, az az édes káposzta volt, amely reszelve került bele. Dávid Ibolya gyűjteménye gyöngyszemeit is kiállította, régi konyhai falvédőket mutatott be.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!