2005.09.06. 00:00
A főzéshez fantázia is kell
Szürkemarhagulyás és csirkepörkölt illata szállt a magasba. A honanyák az elegáns kösztüm helyett jópofa feliratú kötényeket viseltek.
[caption id="" align="alignleft" width="300"] A népviseletbe öltözött hölgyek még táncra is perdültek, miközben a velük érkezett urak a bográcsban megfőzték az enyhén csípős pörköltet
[/caption]Különösebben senkit sem érdekelt, hogy a hagyma csípi a szemüket. Jót könnyeztek, majd aprították tovább a pörköltalapot. Gurmai Zita európai parlamenti képviselő kezdeményezésére a hölgyek immár négy éve állnak a bogrács mellé. Most a XVIII. kerületi Bókay-kertben szorgoskodtak. A képviselő asszony kakastökepörkölttel lepte meg barátait, amelyhez fiatal vaddisznó zsírja került. Zita különben jó háziasszony. Amikor hazaérkezik Brüsszelből, nagy adag ételt készít, amit kisebb műanyag dobozokba oszt, s berakja a mélyhűtőbe. A család így hét közben rájárhat kedvencére. Kósáné dr. Kovács Magda Dunántúlról hozta a receptet, amelyet a kondérban elkészített. – Csirkepörkölt készül, ám hoszszú lével – mondta – ugyanis, ha kész, akkor nokedli kerül bele, és tejföl. Laktató étel – mosolyodik el. Öt kiló csirkecomb került a tűz fölé. A nokedlihez pedig egy kiló lisztet dolgoztam fel – mesélte. Elmondta: néha Brüsszelben is nekiáll főzni, és akkor azt a kollégáival fogyasztja el. Itthon sem kerüli el a konyhát, legutóbb nővére kérésére töltött karalábé került az asztalra. Különben kedves, régi főnökét idézte. Lukácsi Sándor irodalmárt, a 19. század kutatóját, aki azt mondta: a főzéshez és a szerelemhez fantázia kell.
A főzőverseny végén Kósáné és Gurmai Zita is dobógos lett. A fődíjat Dávid Ibolya főztje nyerte el. A pártelnök szürkemarhából készített pörköltet, ám ami különlegessé tette ízét, az az édes káposzta volt, amely reszelve került bele. Dávid Ibolya gyűjteménye gyöngyszemeit is kiállította, régi konyhai falvédőket mutatott be.