Hírek

2005.08.26. 06:30

Zárójelentést kapott a Szent János Kórház

Egyelőre csak a hiány mértékéről lehet biztosat tudni a fővárosi Szent János Kórházban, az innen vezető kiutat továbbra sem határozták meg. Az intézmény éléről az év elején fegyelmivel elbocsátott Nagy Péter Pál vezetése idején több százmillió forintos hiány halmozódott fel. Havonta tizenegy és fél millió forint.

Zsidai P.

[caption id="" align="alignleft" width="109"] A János kórházban biztató a jövő
[/caption]A kórházat tavaly szeptembertől önkormányzati biztos vezette, mert csődhelyzet alakult ki a tartozásállomány nagysága miatt. László Gábor idén nyárig teljesített szolgálatot, a kórház helyzetéről készült zárójelentését tegnap hagyta jóvá a főváros egészségügyi bizottsága. Szolnoki Andrea (SZDSZ) főpolgármester-helyettes a Reggelnek elmondta, ma már nincs se harminc, se hatvan napon túli tartozásállományuk. Bár a kórház élére sikerült pályázaton kiválasztani az egyetlen jelöltet, Kázmér Tibort, az intézmény felügyelőtanácsa egyelőre nem benne látja a megoldást.

Erre utal, hogy Ajkay Zoltán (MSZP) elnök az ülésen kifejtette, ők még marasztalták volna további fél évre a csődbiztost. Azért, mert valami elkezdődött. Ajkay szerint a kórház pénzügyi helyzete továbbra is kritikus, szervezeti, szakmai reformokra lenne szüksége. Zsinka László (MIÉP) a Nagy által kötött legelőnytelenebb szerződésekről érdeklődött. A biztos elmondta, a Pro Dia laborcéggel 50, a Nádor Rendszerház informatikai Rt.-vel hatvan százalékkal kevesebb díjról alkudtak meg. Utóbbival azonban csak úgy, hogy szolgáltatásait is ezzel arányosan csökkentette. A régi igazgató, Nagy Péter Pál azonban mindkét céggel tíz évre szóló szerződést kötött. Ha ezeket most felbontanák, csak a Nádornak azonnal százharmincmillió forintot kellene kifizetni. Ezért aztán módosítani kényszerülnek mindkettőt.

A jelenlegi igazgató, Kázmér  Tibor nem átütő erejű vezetésére utal, hogy túl jónak nevezte a csődbiztos által a Pro Diától kiharcolt eredményt. Talán ezért is kezdeményezték, hogy a biztos még egy ideig maradjon a helyén.

A jövőről intézkedési terv alapján gondoskodnak

A János kórház jövőjéről a Kázmér Tibor által készített intézkedési tervnek kell gondoskodnia. Ezt azonban még nem készítette el. Szolnoki Andrea lapunknak elmondta, ő folyamatosan várja, hogy az végre a bizottság, majd a közgyűlés elé kerüljön. Nem tudja, mikor kapja meg. A csődbiztos emelt színvonalú betegellátást javasolt kétágyas, jól felszerelt kórtermekkel. László szerint csak ez jelenthet komoly bevételi forrást. Ehhez persze újabb tízmilliókat kell adni a kórháznak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!