Hírek

2005.08.17. 06:41

Nagy Tímea családról és visszatérésről

Sydneyben egyszeres anyukaként meglepetésre lett olimpiai bajnok. Athénban kétszeres anyukaként megvédte címét. Ma már három gyermek mamája.

Jocha Károly

[caption id="" align="alignleft" width="312"] A két lány, Csenge (balra) és Luca (jobbra) egy-egy olimpiai aranyérmet kapott a mamától. A legkisebbnek, Csanádnak sem rosszak a kilátásai.
[/caption]Nem könnyű mostanában elérni Nagy Tímeát. A kétszeres párbajtőrvívó olimpiai bajnoknő ugyanis a június 22-én született kisfiával, Csanáddal, továbbá a hétéves Csenge, a hároméves Luca és férje, Varga Sándor társaságában „betitkosított”, balatonalmádi elvonultságában élvezi a családi együttlétet. Miután a három gyerekkel közös fotó kérésének csak eleget tett, természetesen beszélgettünk is. – Csanád érkezésekor rengetegen gratuláltak. Edzőm, Kulcsár Győző még egy kiló csokit is felajánlott a versenysúlyom elérésének napjára. Augusztus eleje óta azonban itt, a Balatonnál, már szinte teljes csend vesz körül, a telefont is csak véletlenül veszem fel – adott helyzetjelentést a mindig kedves Titi. – Dolgom persze így is rengeteg adódik, aminek nagyon örülök. A család számomra szent dolog, a gyerekeket is tudatosan és örömmel vállalom. Nevelési elveimmel sokan nem értenek egyet. Így azon is elcsodálkoznak, hogy meg sem próbálok nekik külön szobát biztosítani, s ha teljesül nagy álmom, egy kertes családi házat megszerezni, akkor sem lesz ez másként. Ha ajándékot kapnak, azt általában közösen kapják, pedig ezeket sokkal nehezebb megőrizni, kezelni. Elvem, hogy becsüljék meg vagy ha kell, küzdjenek is meg értük.

– Önt gyakran azzal vádolják, hogy túl sokat beszél a családról, a gyerekeiről.
 – Élő családok hiányában elvesznek az igazi értékek! Márpedig ez az „egy gyerek mánia”, s a vele kapcsolatos hangulatkeltés nem igazi okokat takar. Egyszerűen a mai szülők jelentős hányada önző a gyerekek vállalásához, s ezt a tényt mindenféle „nyomorteóriákkal” igyekeznek igazolni. Valóban iszonyú fárasztó dolog a gyereknevelés, de a vele járó öröm semmivel nem összehasonlítható érzés!
 – Közismert rendkívüli lelkiismeretessége. Az immár hármas gyerekkoszorú mellett hogyan tervezi a visszatérést?
 – A rosszul sikerült athéni párbajtőrcsapat-szereplés után kijelentettem, hogy e kudarc feledtetéséért tovább versenyzek Pekingig. A cél érdekében már javában tartanak az előmunkálatok. Öt kilót máris leadtam a szülés utáni súlyomból, és sokkal óvatosabban, mint Luca születése után, de megkezdődött az izmok gyűjtése is. Szeptemberben elkezdem a vívást, s remélem, decemberre normál súlyt mutat majd a mérleg. Januártól szeretnék részt venni a Világkupa-sorozatban; az optimális formámat pedig 2006. május-júniusra tervezem visszanyerni.

– Céljai megvalósításához óhatatlanul külső segítségre is szüksége lesz.
– Sajnos a családi „hatos fogat” megfogyatkozott, de jó szervezéssel így is mennie kell. Csenge ősszel iskolába megy, közben négy úszásnemben gyakorol Kaczander Áginál, s Lucácska is elkezdte az edzéseket. A család csodákra képes, s ehhez jön még erőnléti edzőm, dr. Móna István sokoldalú támogatása is.
– Athénról majdnem lemaradt, s nyilván az újabb visszatéréssel is lesznek gondjai.
– Bár én Pekingig élvezem a KFKI Csoport támogatását, a sportág katasztrofális pénzügyi feltételek közepette létezik. Amennyiben rövid időn belül nem történik érdemi változás, a magyar vívósport 10-15 évre eltűnhet a süllyesztőben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!