Hírek

2005.08.08. 13:21

Mibe kerül a lakás védelme?

A családi otthon, s a hosszú évek során megszerzett tárgyak védelmének költsége csak töredéke annak a kárnak, ami egy betörés során érheti a tulajdonost. A lakásvédelem optimális „lépcsőfokait” érdemes kiépíteni.

Szilágyi Etelka

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Sokan még úgy gondolják, elég egy biztonsági zár, meg a szomszéd figyelő szemei a ház védelméhez. A lakásbetörési statisztikák azt bizonyítják, nem elég.
[/caption]Bár rendőrségi adatok szerint az elmúlt években folyamatosan csökken az ismertté vált lakásfeltörések száma, nem ez az oka, hogy Magyarországon a lakások védelme még a 10 százalékot sem éri el. Nálunk ugyanis a lakás, s benne a gyakran egy élet munkájával megszerzett értékek komolyabb védelmére sokan sajnálnak pénzt költeni. Elég egy biztonsági zár, s a figyelő szomszédok, meg aztán miért épp hozzám törnének be – tartják. Pedig az egyre gyakoribb lakásfeltörések arra intenek: jobb a bajt megelőzni, még akkor is, ha a szakemberek azt mondják, százszázalékos biztonság nincs.

Hogyan teremtsük meg otthonunk optimális védelmi rendszerét? Schmidt András, a biztonságtechnikai termékeket forgalmazó Agora-Group Kft. tulajdonosa azt ajánlja: forduljunk szakemberhez. A hozzá nem értőnek nehéz ugyanis eligazodni a biztonságvédelmi eszközök bő piaci kínálatában. Egészen másfajta vagyonvédelemre van szükség egy lakótelepi lakásnál, mint például egy zöldövezeti, ritka lakóépületes területen lévő, nagy kertes családi háznál. Szintén szem előtt kell tartani, hogy a mechanikus és az elektronikus védelem együtt hatékony. Amíg a mechanikus védelem megnehezíti a behatolást, az elektronikus
riasztja is a lakókörnyezetet.

A társasházaknál például a védelem a kaputelefonnal kezdődik: használatakor eldönthetjük, beengedjük-e a felcsöngető idegent a zárt kapun vagy sem. Lakótelepen a hatékony védelemhez még ablakvédő rácsra sincs szükség. Elegendő a bejárati ajtón egy korszerű biztonsági és egy hárompontos hevederzár, valamint egy kisebb, egyszerűbb riasztó. Emellett fontos, hogy legyen az ajtón kucskáló is, így elkerülhető, hogy hívatlan „vendégnek” ajtót nyissunk.

A kisebb családi házakra már ajánlott több mechanikus védőeszközt (ablak- és ajtórács, zárak), és elektromos riasztórendszert felszerelni. Ez utóbbit a lakásbehatolási helyek számához méretezni. Jóval komolyabb biztonságot igényel egy több tízmilliós családi ház, villa betörésvédelme, ami az előbbieknél jóval többe is kerül, de az ingatlanok magas értékéhez viszonyítva a költségek szinte elhanyagolhatók. A külső védelem első lépcsője itt is a kaputelefon, valamint a kerítésre szerelhető riasztórendszer, ám ide már korszerűbbet, rejtett kamerás telefont ajánl. Szintén a kültéri védelmet szolgálja az infrasorompó, amelyet ha átlépnek, leadja a hangjelzését, míg a lépésérzékelő „kerti szőnyeg” – beépítve a pázsit alá – a lépések nyomására riaszt. Emellett ajánlott a ház külső védelme, melyhez például az ablakokra akár üvegtörést érzékelő, 4–8 sugaras infraérzékelő, az ajtókra elektronikus mozgásérzékelő, nyitásjelző, valamint kamerás, zárt láncú videómegfigyelő rendszer egyaránt szereltethető.

Ez utóbbi előnye, hogy összeköthető a kerületi rendőrség vagy a lakáshoz közelben lévő, védő-őrző szolgáltatást nyújtó cég távfelügyeleti rendszerével. A rendszer működése rendkívül hatékony: miközben késlelteti a behatolást, riasztja a védőszolgálatot végző távfelügyeletet, amelynek munkatársai rövid idő alatt a helyszínre érkeznek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!