Hírek

2005.08.02. 05:57

Cseh László a világ legjobbja

Magabiztosan váltotta valóra esélyeit Cseh László 400 vegyesen a vizes világbajnokságon, egy pillanatig sem volt kétséges, hogy ő nyeri meg a versenyt.

Malonyai Péter

[caption id="" align="alignleft" width="137"] Cseh Lacikából Kanadában végleg László lett. Imponáló úszással lépett Hargitay András és Darnyi Tamás örökébe.
[/caption]Igazi sportemberhez illően nem ígérgetett, célja is csak annyi volt, hogy élete legjobb idejét ússza 400 vegyesen a döntőben. Cseh László állta a szavát, Európa-csúccsal győzött (4:09,63). Így tehát aranyat, ezüstöt (200 vegyes) és bronzot (100 hát) egyaránt szerzett a vébén. A mezőnyben nem volt ott a nagy ellenfél, Michael Phelps, aminek nem örült a magyar úszó, pedig a jelenlétében enyhén szólva is nehezebb dolga lett volna. Mert úgy tartja, neki mindig úgy kell készülnie, hogy esélye legyen legyőzni őt, ő a nagy ellenfél. De – ez fontos – nem
a mumusa. Jellemző az úszók mentalitására, hogy Phelps őszintén kívánt sok sikert a magyar úszónak a döntő előtt. Cseh úgy úszott, ahogy edzőjével, Turi Györggyel kitalálták. Pillangón és mellen elment a mezőnytől, mellen őrizte az előnyét, hogy aztán gyorson egyértelművé tegye, hogy a világ legjobbja. Ide kívánkozik, hogy Turi mester szerint tanítványánál pillangó, hát, mell és gyors az úszásnemek erősorrendje, ami érdekes, lévén, hogy háton is a világ legjobbjai közé tartozik. Cseh pályája egyenes ívű. Két éve, Barcelonában második volt a vb-n, tavaly két aranyat nyert a madridi Eb-n, majd jött az athéni, a lábtörése miatti olimpiai bravúrbronz, és most, Montrealban a csúcsra ért. A siker az övé, de ott van mögötte az egykori Európa-klasszis hátúszó, idősebb Cseh László, aki szinte azóta egyengeti a fia uszodai karrierjét, hogy a gyerek fölismerte, hogy víz van egy pohárban, nem tej. Ez az ő diadala is. Az pedig magától értetődő, hogy az újdonsült világbajnokban maradt némi hiányérzet, mint mondja, szeretett volna négy perc kilenc másodpercen belül úszni, még az is eszébe jutott, hogy esetleg megjavíthatja Phelps világcsúcsát (4:08,26). „Ha gyorsabban kezdek…” – morfondírozott, de aztán gyorsan hozzátette, nem elégedetlen, sőt, ez a vasárnap élete eddigi legszebb napja.

A nőknél két döntősünk is volt 400 vegyesen, Jakabos Zsuzsanna a második, Risztov Éva a harmadik helyen került be a legjobb nyolc közé. A bíztató belépő után Risztov a hetedik (4:43,68), Jakabos (4:45,65) a nyolcadik helyen végzett. Az amerikai Katie Hof volt a leggyorsabb (4:36,07), ideje azt jelenti, hogy Risztov a második, Jakabos pedig a harmadik lehetett volna, ha képes a legjobbjára. Ami a többi döntőt illeti, férfi 50 háton a görög Grigoriadisz (24,95) nyert, női 50 mellen pedig az ausztrál Edmistone – világcsúccsal (30,45). A világ legjobbja lett női 50 gyorson az ausztrál Lisbeth Lenton (24,59), a férfi 4×100-as vegyesváltók versenyében pedig az Egyesült Államok csapata hozta a papírformát (3:31,85). 1500 gyorson Grant Hackett nyert.

Faragó Tamás szerint a csapat „csinálja” az edzőt

A nők aranyérme meglepetés, de valós eredmény. Faragó Tamás kapitány jó szokása szerint a játékosokat dicsérte, régóta vallja ugyanis, hogy „Ők csinálják az edzőt, s mert világbajnokságot nyertek, én most jó edző vagyok.” Faragó elmondta még, hogy Montrealban sokszínűbb volt a csapat játéka, mint Athénban, mert kifejezetten utasította a játékosait, hogy többféle variációval próbálkozzanak. Az olimpiai kudarc (6. hely) után ugyanis mindenkinek volt ötlete arra, hogy mit kellett volna tenni. Na ja, kívülről könnyű okosnak lenni.

Molnár dr.: „Talán meg sem érdemeltük volna”

Kemény Dénes a szerbek ellen elveszített finálé (7-8) utáni pillanatokban sem volt indulatos, egy nappal később pedig már higgadtan elemzett. A vereséget annak tulajdonítja a kapitány, hogy három új ember (Szívós Márton, Varga Dénes, Kiss Csaba) beépítése mindig kockázatos, főként, ha a meghatározó játékosok hibáznak a sors-döntő pillanatokban. Az ilyesmi egyébként benne van a játékban, azt pedig illendő figyelembe venni, hogy négy éve, a sydneyi győzelem utáni esztendőben nehezebben pörgött föl újra a csapat, mint most (2001: Eb-bronz, világbajnoki 5. hely). Szavai azoknak válaszolnak, akik szerint azért nyerhetett Szerbia-Montenegró, mert jobban akarta a sikert.

Érdekes még a klassziscenter, dr. Molnár Tamás véleménye, aki szerint figyelmetlenségükkel segítettek az ellenfélnek a döntőben, a szerbek ugyanis három akciógólt lőttek távolról, kétszer pedig az előnyük lejárta utáni másodpercekben találtak a kapuba. „Volt remény rá, hogy a végén kiegyenlítsünk, de a pillanatnyi formánk alapján talán meg sem érdemeltük volna” – értékelt dr. Molnár.
  

Érdekes még a klassziscenter, dr. Molnár Tamás véleménye, aki szerint figyelmetlenségükkel segítettek az ellenfélnek a döntőben, a szerbek ugyanis három akciógólt lőttek távolról, kétszer pedig az előnyük lejárta utáni másodpercekben találtak a kapuba. „Volt remény rá, hogy a végén kiegyenlítsünk, de a pillanatnyi formánk alapján talán meg sem érdemeltük volna” – értékelt dr. Molnár. Cseh Lacikából Kanadában végleg László lett. Imponáló úszással lépett Hargitay András és Darnyi Tamás örökébe. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!