Hírek

2005.07.11. 00:00

Városképromboló saroktelek a Clark Ádám téren

Valami bűzlik a fővárosban a Clark Ádám téri foghíjtelek körül. Bár a fura alakú területnek van tulajdonosa, nem törődik vele. Bárki tüzetesen megvizsgálhatja a kalandos sorsú ingatlant, hisz mindössze egy rozsdás vaskapu takarja el a nyilvánosságtól. Ez azonban már jó ideje tárva-nyitva áll. Nincs is igazából mit rejtegetnie, csupán letartolt föld van mögötte. Holott már legalább két éve egy négyezer négyzetméteres irodaháznak kellene ott állnia. 2002 januárjában Gonda Mária, a beruházó Interbau Építőipari Kft. ügyvezető igazgatója azt mondta, a következő év végére elkészül az építmény.

Tóth Tímea

Ennek ellenére ezidáig még egy kapavágás sem történt. Csupán a régészek kutatták át a területet. Egy rövid ideig tartó ásatáson mérték fel, milyen tárgyi emlékek rejtőznek a valamikori Budai Takarékpénztár üres telkének mélyén. – Hamarosan megállapodunk a tulajdonossal. Ha minden a tervek szerint halad, ősszel megkezdjük az ásatást – mondja Bencze Zoltán, a Budapesti Történeti Múzeum középkori osztályának vezetője.

Azt nem tudni, utána elkezdődik-e majd az építkezés. Az érintettek ugyanis semmit nem hajlandóak elárulni. A tulajdonos Interbau Építőipari Kft. nem adott tájékoztatást a beruházásról. Osztrák anyacégénél, a SÜBA-nál sem feleltek a Reggel kérdéseire. Az érintett budavári önkormányzat szintén elhárította a válaszadást. Birkás Gábort, az épület tervezőjét sem sikerült szóra bírnunk.

Hatvan éve üresen áll a foghíjtelek

A jelenlegi foghíjtelken 1862-től az Ybl Miklós által tervezett Budai Takarékpénztár állt. Egészen a második világháborús bombázásokig, amelyben teljesen megsemmisült. A területet 1997-ben vásárolta meg jelenlegi tulajdonosa, az Inter-bau Építőipari KFT.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!