Hírek

2005.07.02. 00:00

Tóth Ildikó és a pipacsos búzamező

Váczy A.

[caption id="" align="alignleft" width="202"] Vincent Van Gogh: Búzamező pipacsokkal (1890). Magántulajdon.
[/caption]– Nagyon szeretem Van Gogh képeit, különös tekintettel a tájképeire – mondja Tóth Ildikó színésznő.
– Például a Búzamező pipacsokkal című képét egészen a szívem közepébe zártam. Pedig eredeti szépségében még sajnos nem is láthattam.
– Egyszer ugyan jártam Hollandiában, de balszerencsémre az amszterdami Van Gogh Múzeum zárva volt, pont akkor újították fel. Viszont a Kröller-Möller Múzeum nyitva volt. Noha kedvenc képemet nem láthattam, gyönyörködhettem a nagy művész grafikáiban.
– Ott fogott el egy különös érzés, mondhatni a felfedezés erejével hatott rám – emlékszik vissza. – Amikor például a híres festők híres képeit nézegettem az iskolai tankönyvekben, azt gondoltam, hogy irdatlanul nagy méretű festmények lehetnek. Később albumokban nézve sem lettek kisebbek, holott feltűntetik a méreteket. Ennek dacára bennem tovább élt a nagyon nagy kép képzete. És tessék, amikor megláttam egy-két ismerős grafikát, megdöbbentem: csak ekkorák!
Az a kérdés, hogy miért éppen tájkép nyűgözi le Ildikót, magyarázatra szorul: – Engem a tájképfestészet általában nem érint meg. Viszont Van Gogh művei elgondolkodtatnak, érzéseket keltenek bennem. Teli vannak szenvedéllyel, erővel, ugyanakkor belenyugvással. Ez a sokszínű hatás nyűgöz le – mélázik el Ildikó. – Kész csoda, hogy menynyire sugárzik képeiből az élet, a szeretet, a napfény, az energia.
– Olyan a pipacsos búzamezőt nézni, mint kimenni a természetbe, és rájönni, hogy az élet egyszerű, tiszta, és örülni, hogy megértük ezt a napot is. Aztán jönnek az örvények, kátyúk, de bízunk abban, hogy kijutunk belőlük. Ahogy a búzamezőn pirosló pipacsok hirdetik megnyugtató harmóniával. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!