Hírek

2005.07.27. 06:25

Tévesen riadóztatja a repülőtereket

A radioizotópos kezelés eddig több alkalommal feleslegesen hozta működésbe a repülőtéri riasztóberendezést. A páciensek riadtan keresgéltek nadrágjukban felejtett aprópénzek után. Nem ez volt a baj.

Simon Krisztián

Sokáig nem derült ki, hogy mi is okozta a riadót. Szerencsétlen esetben akár meg is tilthatták a betegeknek, hogy felszálljanak a gépre. Egy csapat orvos azonban előállt a válasszal és a lehetséges megoldással. Problémáik akadhatnak a repülőtérek biztonsági intézkedéseivel azoknak a pácienseknek, akik nemrég radioizotópos kezelésen vagy vizsgálaton mentek keresztül: az alkalmazott radioaktivitás ugyanis akár 30 napig sugárzásriadót okozhat, derült ki az orvosok szakvéleményéből. Richard Underwood és kollégái a londoni Royal Brompton kórházból követelik, hogy a kezelt betegek kapjanak egy igazolást diagnosztikai és terápiai célú radioizotópos beavatkozások után az ilyen esetek elkerülésének érdekében.

Több mint 18 millió diagnosztikai vagy terápiai célú radioizotópos kezelést végeznek évente. Radioizotópot a szívizmok vérellátásának, a pajzsmirigy, illetve a csontok rendellenességeinek megállapításánál használnak, a radiojód-terápia a pácienseket időlegesen radioaktivitással terheli. Ezért ezek az emberek ki vannak téve annak a veszélynek, hogy repülőtereken működésbe léptethetik a riasztót. Underwood professzor állítása szerint világszerte szigorúbb intézkedéseket léptetnek életbe, és egyre érzékenyebb sugárzás-detektorokat alkalmaznak a repülőtereken. Fel kell tehát hívni azok figyelmét, akik tallium-vizsgálaton estek át, hogy akár harminc napig radioaktív-riadót idézhetnek elő jelenlétükkel. Ezért az orvosok úgy vélik,hogy terápiás és diagnosztikai célú radioizotópos kezelések után kötelezővé kéne tenni egy információs kártya kibocsátását.

Ez a kártya tartalmazná a beavatkozás helyét és idejét, a használt radioizotóp típusát, annak felezési idejét, valamint, hogy kivel kell felvenni a kapcsolatot a beteg adatainak ellenőrzéséhez. Ezek az információs kártyák segíthetnének a pácienseknek elkerülni a hamis riadót, és nem tennék ki őket a repülőtér biztonsági emberei felesleges zaklatásának.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!