Hírek

2005.07.20. 06:42

Szabályoznák az áremelést

Törvényben maximalizálná a Fidesz a gázáremelés éves mértékét – jelentette be Lázár Mózes, a párt országgyűlési képviselője.

BAMA

A földgázellátásról szóló törvényhez benyújtandó módosító javaslat megszabná, mennyivel lehetne évenként emelni a gázárakat, mégpedig úgy, hogy az emelés mértéke ne haladja meg az éves átlagos árváltozás mértékét, azaz maradjon az infláció alatt. A képviselő szerint a javaslat elfogadása a lakossági – köztük elsősorban a 3000 köbméter felett – fogyasztók, illetve az oktatási, továbbá az egészségügyi intézmények gázszámláit csökkenthetné. A honatya leszögezte: a 3000 köbméter felett fogyasztókat, illetve a nem lakossági fogyasztókat érintő hétszázalékos augusztusi áremeléssel a jelenlegi kabinet hetedik alkalommal emeli a gázárakat. Lázár Mózes állítja: a gáz árának alakítása jelentős nyereséget hoz a forgalmazásban és behozatalban érintetteknek. Az ellenzéki honatya hozzátette azt is, a környező országokkal öszszehasonlítva Magyarországon hatnak a legjobban a világpiaci tendenciák, csakúgy, mint az üzemanyagárak esetében.

Szabó Lajos, az MSZP-frakció költségvetési munkacsoportjának vezetője azt mondta: a Fidesz ellenzéki pártként azt kívánja érvényesíteni, amit kormánypártként elmulasztott megtenni. A szocialista politikus szerint az Orbán-kormány idején az akkori világpiaci ár közel háromnegyedét érvényesítették a hazai gázárakban; ez az arány a kormányváltás után ötven százalékra csökkent – éppenséggel azonban a gáz ennyivel lett drágább. A szocialista politikus közölte: a jelenlegi kabinet a legrászorultabbak részére kompenzációs rendszert alakított ki.

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!