Hírek

2005.07.20. 00:00

Megmenekült a szeghalmi Ikarus

Sokáig úgy volt, bezárják az Ikarus-Főnix Kft. szeghalmi gyáregységét, s ezzel 313 dolgozó kerül utcára. A napokban azonban megvásárolta az üzemet egy vállalkozó, s 200 emberrel szerződést köt.

Oravszki Ferenc

[caption id="" align="alignleft" width="139"] Az üzlet létrejött, a dolgozók többsége továbbra is indulhat a gyárba
[/caption]Békés megyében a munkanélküliek száma az országos átlaghoz viszonyítva magas, de ennél tragikusabb a helyzet a Sárréten, Szeghalom térségében, ahol az országos átlag háromszorosát haladja meg a munkanélküliségi ráta. Egyes helyeken a munkaképes lakosság 40 százaléka tartósan munkanélküli. „Eladják az Ikarus-Főnix Kft. Szeghalmi Gyáregységét, 313 dolgozó munkahelye van veszélyben” - jelentette ki Vígh Ilona, Békés megye 4-es számú választókerületének országgyűlési képviselője körülbelül három héttel ezelőtt, a szeghalmi önkormányzat képviselő-testülete e-lőtt tartott tájékoztatón.  Csődeljárás, felszámolás, gyárbezárás, 313 ember utcára kerülése volt a tét, annak a több szálon megindult tárgyalási sorozatnak, melynek a végcélja nem lehetett más, mint vevőt találni az eladósodás miatt „padlót fogó“ Ikarus-Főnix Kft. által működtetett szeghalmi gyárra.

Az üzem és a dolgozók megmentése érdekében a képviselőasszony felszólalt a Parlamentben. Pénzügyi forrást biztosító támogatási kérelmet intézett Csizmár Gábor, foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszterhez. A miniszter válaszában leszögezte, magáncégről van szó, a történést befolyásolni nem tudja, a probléma kezelését azonban megígérte. Mindezt Vigh Ilonától tudtuk meg, aki azt is elmondta, hogy személyes beszélgetést folytatott az új tulajdonosjelölttel. Ennek alapján nagyon bízik abban, hogy a szeghalmi létesítmény iránt nagy érdeklődést tanúsító békéscsabai vállalkozó, Majoros Béla és az Ikarus jelenlegi tulajdonosa között létrejön az üzletkötés, és így a dolgozók nagy részének megmaradhat a munkahelye.

A napokban kedvező fordulat állt be a csődeljárás és felszámolás előtt álló Ikarus-Főnix Kft. szeghalmi gyáregységénél. Több hetes-hónapos titkos tárgyalás eredményeként megállapodtak a felek, a gyárkomplexumot a képviselőasszony által említett békéscsabai vállalkozó, a Csaba Metál Rt. vezérigazgatója, Majoros Béla a részvénytársaság nevében és részére megvásárolta. Ennek következményeként a helyi munkaügyi hivatalba bejelentett 313 dolgozóról szóló elbocsátási jegyzék pozitívan módosul, mégpedig úgy, hogy az adás-vételi tranzakcióval, ha mind a háromszáz dolgozónak nem is, de kétszáz embernek megmentik a kenyeret adó munkahelyét. Ez a fordulat, valljuk be, kényszer-munkanélküliektől hemzsegő világunkban „Guinness-rekordnak” számít.

A közel 40 éves gyár egykori elődje tekercselő üzemként telepedett meg Szeghalmon. Ezt követően az iparosodás szüntelen fejlődése eredményeként a Csepel Autógyár 4-es számú gyáregységeként szeghalmi központtal két telephelyet működtetett – Körösladányban és Dévaványán –, összesen közel 1400 főt foglalkoztatva. Abban az időben ez a hármas egység bizony – az érintett településekkel együtt – a vidék iparosodásának a virágkorát élte. Ma, 2005. nyarán az Ikarus Főnix Kft. elnevezést viseli a megfogyatkozott egykori hármas, egy telephelyen 313 főt foglalkoztatva, mint kiderült „belefulladtak” az adóságba. Ennek nyomán a csődeljárás-felszámolás megindítása néhány héten belül megkezdődik. A több hónapja tartó létbizonytalanság érthető módon megviselte az emberek idegeit. A csődeljárás megkezdése előtti napon azonban megérkezett a megmentő. A békéscsabai vállalkozó Szeghalmon, a dolgozók előtt jelentette be az üzlet létrejöttét, és hogy az adás-vételi szerződést másnap alá is írják. Elhangzott az is, hogy a hagyományos Ikaruszos termékeket, alkatrészeket tovább gyártja az üzem. Ekkor derült ki az is, hogy a gyárban 200 dolgozó foglalkoztatását tervezi a Csaba Metál Rt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!