Hírek

2005.07.29. 00:00

Kifogásolt temetkezési reklámok

Ötvenhárom temetkezési hirdetés miatt indított eljárást idén a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség.

Sz. Sz.

A kifogásolt reklámok többsége – a törvényi rendelkezéssel ellentétben – a temetkezési szolgáltatások részleteit és a temetkezéssel összefüggésben forgalmazott termékeket is tartalmazta. Többek között a „Reméljük, hogy hamarosan Önt is elégedett ügyfeleink között üdvözölhetjük” vagy „Urnaravatal, szórás fél áron” szlogen is jogsértő a felügyelőség szerint. A temetkezési szolgáltatások népszerűsítése tilalom alá esik az egészségügy intézmény teljes területén. A felügyelőségek öszszesen 99 egészségügyi intézménynél végeztek ellenőrzést, és a vizsgálat során a hatóság ellenőrei 35 esetben tapasztalták azt, hogy az intézmények a körzetükben működő temetkezési szolgáltatókról listát bocsátanak az érdeklődők rendelkezésére.

A vizsgálat külön figyelmet szentelt azokra a hirdetésekre is, amelyek közterületeken, a sajtóban, televízióban, a szolgáltatók telephelyeinél, a temetőkben voltak elérhetők. A hatóság munkatársai azt is ellenőrizték, hogy a kórházak környékén törvényesen hirdetnek-e a temetkezési vállalkozók. ABC sorrendben ugyan szerepelhetnek egy kifüggesztett listán, de nem szórólapozhatnak és nem ígérgethetnek. Csupán két olyan egészségügyi intézményt találtak, ahol túl tolakodó volt a hirdetés: mindkét esetben arra tért ki a hirdető, hogy egyházi temetést is vállal. A reklámokat azóta a törvényi követelményeknek megfelelő, tömörebb változatra cserélték. A törvény szerint minden temetési reklámnak egyformának kell lennie: név, cím és egyetlen szó: „temetkezés” állhat a hirdetésben, illetve a „teljes körű kiszolgálás” szókapcsolat utalhat még arra, hogy a cég a gyászolók igényeinek széles spektrumát képes kielégíteni.  

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!