Hírek

2005.07.11. 06:25

Évezredek a lábunk alatt

Római kori leleteket találtak a szentendrei HÉV felújításánál. A régészeknek tizenhat órájuk volt a szükséges feladatok ellátására.

Kiss Gergely

[caption id="" align="alignleft" width="320"] A szentendrei HÉV nyomvonalát felújítják. Azonban a talált római kori leletek sem késleltethették a munkát. A régészek éjjel dolgoztak.
[/caption]Tizenhat órájuk volt az Aquincumi Múzeum régészeinek, hogy feltárják a szentendrei HÉV felújításánál felbukkant leleteket. A munkálatok nagy részét este kellett elvégezni. – A szűk határidő miatt nem volt más választásunk – mondta lapunknak Láng Orsolya, régész. – A sínpálya felújítását nem késleltethettük.

A szakemberek emiatt új módszereket alkalmaztak. Lézeres mérést végeztek, és radarral végigpásztázták az ötszáz méteres szakaszt. Kiderült, amit már sejtettek: a római kori polgárváros romjai nyugat felé húzódnak. Falak, padlómaradványok és korabeli fűtőberendezések kerültek felszínre. A dokumentálás után visszatemettek mindent. A régészek munkáját nem csak itt korlátozzák a felújítási munkálatok. Az éppen aktuális beruházás mindig kompromiszszumra készteti a feleket. A különböző építkezésekhez kapcsolódóan több száz feltárást végeztek Budapesten az elmúlt tizenöt évben. Ha nincs más megoldás, akkor az épületek tervrajzait is módosítania kell. A múltat őrző értékek nem sérülhetnek. Elvileg. Sajnos az is előfordul, hogy a munkások egyszerűen szó nélkül eltemetik, beépítik a letűnt korok maradványait.

A Kőérberek lakópark esetében szerencsére nem ez történt. A 70-es út mellett egy egész települést találtak a kutatók. A Kána-falu huszonhárom hektáron terül el. Az ásatások két évvel ezelőtt kezdődtek, és még ma is tartanak. A nemzetközileg is jelentős feltárás során többek között előkerült egy templom a hozzá tartozó 1078 sírral. A föld számos tárgyat, eszközt rejtett őskori kultúrákból és a népvándorlás korából. A Rác fürdő felújítása szintén a pozitív példákat gyarapítja. A régészek megtalálták az eredeti törökfürdőt a hozzá tartozó előcsarnokkal együtt. A padlótól a tetőig minden épen maradt.

– Amennyit lehet, szeretnénk megőrizni és bemutathatóvá tenni – mondta lapunknak Papp Adrienn, a feltárásokat vezető régész. – Erről még folynak az egyeztetések, az is lehet, egyes részeit végül visszatakarjuk. A munkálatok során kiderült, hogy a fürdő körül különböző korok városrészei nyugszanak a mélyben. Egy kétezer éves Kelta település nyomait is felfedezték. A keltáknak ugyanis a rómaiak megjelenése előtt a Gellért-hegyen volt az erődjük.

Budapesten évi ötven-hatvan feltárást végeznek évente. Egyes nyugati országokban központi pénzalap is támogatja a régészek munkáját. Erre nálunk még várni kell.

Őskortól a középkorig

Kincsek a város alatt címmel régészeti kiállítást rendezett a Budapesti Történeti Múzeum. Az augusztus 20-ig tartó rendezvény az új és látványos eredmények bemutatására helyezi a hangsúlyt. A válogatás mintegy 60-70 lelőhely előkerült emlékeit tartalmazza, az őskori telepektől egészen a középkori városrészekig. A látogatók tájékozódását rekonstrukciók és makettek is segítik.

Kiss Gergely Őskortól a középkorig Kincsek a város alatt címmel régészeti kiállítást rendezett a Budapesti Történeti Múzeum. Az augusztus 20-ig tartó rendezvény az új és látványos eredmények bemutatására helyezi a hangsúlyt. A válogatás mintegy 60-70 lelőhely előkerült emlékeit tartalmazza, az őskori telepektől egészen a középkori városrészekig. A látogatók tájékozódását rekonstrukciók és makettek is segítik. A szentendrei HÉV nyomvonalát felújítják. Azonban a talált római kori leletek sem késleltethették a munkát. A régészek éjjel dolgoztak. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!