Hírek

2005.07.15. 00:00

Európa néma gyászban

Tegnap kétperces néma gyásszal emlékeztek Londonban és a földrész más fővárosaiban az egy héttel ezelőtti merényletekre. Gyászszünetet tartottak a magyarországi közintézményekben is.

Csák Elemér–Toronyi Attila

A londoni Trafalgar téren többezres tömeg gyűlt össze délután egy órakor, de a város egész területén milliók álltak meg néma főhajtásra. Leállt a forgalom, s bár a metró folyamatosan közlekedett, az állomásokon felkérték az utasokat a kétperces emlékezésre. II. Erzsébet királynő a Buckingham-palota előtt tisztelgett az elhunytak előtt. Sokan gyűltek össze a King’s Cross vasút- és metróállomáson, ahol legalább huszonegyen haltak meg a felrobbantott metrószerelvényben.

Közben a brit rendőrség azonosította azt a személyt, aki a múlt heti terrortámadást megszervezte. A pakisztáni származású férfi harminc év körüli, júniusban érkezett az országba egy kikötőn keresztül. Július 7-én járt Leedsben, s feltehetően akkor osztotta ki a feladatokat – és a pokolgépeket – a merénylőknek. Ezt követően elhagyta Nagy-Britanniát. A Scotland Yard nem tartja kizártnak, hogy a terroristasejtnek volt egy hatodik és egy hetedik tagja is. Állítólag a nyomozók látókörébe került egy egyiptomi kémiatanár, aki a leedsi egyetemen adott elő. A 33 éves férfi bérelte a városban az egyik lakást, amelyben robbanószert találtak. Az egyiptomi nemrég távozott Nagy-Britanniából.

Európa határain kívül és belül most egy esetleges támadásra készülnek fel a hatóságok. Franciaország visszaállítja a határellenőrzést az uniós országokkal szemben. Az úgynevezett schengeni egyezmény szabad mozgást biztosít a közösségen belül, de van lehetőség ennek felfüggesztésére is. Párizs ezzel párhuzamosan új vízumkiadási rendet vezet be az illegális bevándorlás megakadályozása érdekében. Spanyolország szerint nem szükséges az egyezmény felfüggesztése, de a londoni merényletet követően Madrid bevezette a legmagasabb szintű készültséget. A spanyol belügyminiszter mindemellett úgy nyilatkozott: ha szükséges, kezdeményezik a franciához hasonló szigorításokat. Olaszországban jövőre számítanak terrortámadásra. Róma az osztrák és a szlovéniai határátkelőkön nem akarja viszszaállítani az ellenőrzést, de követi Párizs példáját.

A schengeni egyezmény felfüggesztésére korábban többször volt példa. Róma 2003-ban a marhakór miatt, 2001-ben a G8 csúcsértekezlet idején élt vele. Madrid az EU-csúcs és a trónörökös herceg esküvője alatt vezetett be korlátozásokat a határon. Németország a madridi terrortámadás után szigorított, Portugália a 2004. évi futball-világbajnokság alatt állította vissza az ellenőrzést.

Fenyegetettségi fokozatokat vezetnek be itthon

Közös tervet kell kidolgozniuk az illetékes magyar szervezeteknek szeptember 1-jéig az esetleges terrorcselekményekkel kapcsolatban – jelentette be Lamperth Mónika. A belügyminiszter előzőleg tájékoztatta a rendőrség, határőrség, katasztrófavédelem, vám- és pénzügyőrség, nemzetbiztonsági szolgálatok vezetőit az EU belügyminisztereinek tanácskozásán elhangzottakról. Lamperth Mónika a teendőkről szólva elmondta: elvárja a minisztériumoktól, hogy mielőbb építsék be az uniós normákat

a magyar jogrendbe. Azt kérte, hogy gyorsítsák fel azoknak

a kétoldalú szerződéseknek a megkötését, amelyek lehetővé teszik közös nyomozócsoportok létrehozását és a határon átnyúló nyomozásokat. Szeptemberben a magyarországi terrorizmus elleni védekezésben érintett szervezetek szakemberei számára közös képzést szerveznek. A belügyminiszter még júliusban utasítást ad ki a terrorcselekmények megelőzésének általános feladatairól, például Magyarországon is bevezetik a fenyegetettségi fokozatokat, amelyeket A, B, C és D betűvel jelölnek majd.

a rendőrség, határőrség, katasztrófavédelem, vám- és pénzügyőrség, nemzetbiztonsági szolgálatok vezetőit az EU belügyminisztereinek tanácskozásán elhangzottakról.

Lamperth Mónika a teendőkről szólva elmondta: elvárja a minisztériumoktól, hogy mielőbb építsék be az uniós normákat

a magyar jogrendbe. Azt kérte, hogy gyorsítsák fel azoknak

a kétoldalú szerződéseknek a megkötését, amelyek lehetővé teszik közös nyomozócsoportok létrehozását és a határon átnyúló nyomozásokat. Szeptemberben a magyarországi terrorizmus elleni védekezésben érintett szervezetek szakemberei számára közös képzést szerveznek. A belügyminiszter még júliusban utasítást ad ki a terrorcselekmények megelőzésének általános feladatairól, például Magyarországon is bevezetik a fenyegetettségi fokozatokat, amelyeket A, B, C és D betűvel jelölnek majd. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!