Hírek

2005.06.07. 00:00

Kínai orvoslást tanulnak Kispesten

Fonendoszkóp és vérnyomásmérő használata helyett kínai orvoslást tanulnak a kispesti orvosok. Nem pirulákkal, hanem gyógyteákkal ismerkednek.

Vajta Z.

A tűt nem injekciózásra, hanem akupunktúrára használják. A kórokozók gyógyszeres elpusztítása helyett a test és a lélek egyensúlyát állítják helyre a tűkkel. Nem kuruzslásra oktatják őket, hanem egy ötezer éves múltra visszatekintő gyógyítási kultúrára. Az államilag elismert kispesti Yamamoto intézményben ülnek be az iskolapadba havonta egy hétvégén a hallgatók.

Hegyi Gabriella orvos a tanfolyam egyik szervezője. Ő már jó ideje alkalmazza a keleti terápiás módszereket. Azt mondja, a kínai gyógyítást kiegészítő kezelésként lehet alkalmazni. Ám vannak olyan betegségek, amelyek sikeresebben gyógyíthatók az ősi módszerekkel. Lumbágó, isiász, reuma, gyomorégés, szédülés, alvászavar – mindegyikre megoldást nyújt a kínai orvoslás. Sőt, sikeresebben lehet fogyókúrázni és könnyebb leszokni a dohányzásról.

Az egyik legismertebb kezelés az akupunktúra, amikor tűket szurkálnak a test különböző pontjaiba. Így szabályozzák a szervezet energiaellátását. Fontos szerephez jutnak a gyógyfüvek is. Ez nem kuruzslás, az Egészségügyi Világszervezet 1973 óta már hivatalosan is elismeri az ősi kínai orvoslást. Eddig nyolcvannyolcan szereztek ilyen szakképesítést Magyarországon. A most indult tanfolyam már két évig tart és magasabb szintű tudást biztosít. Az egészségbiztosító egyelőre csak ott finanszírozza a gyógyítást, ahol a rendelő felveszi a szolgáltatásai közé. Akupunktúrára már most is sokfelé mehetünk tébékártyával. Ahol fizetni kell, ott 1500–3000 forintot kérnek egy kezelésért.

Koncz Ilona, a Heim Pál kórház altatóorvosa is jár a tanfolyamra. Lapunknak azt mondta: pontosan nem is érti, hogyan működik a távol-keleti orvoslás. Sok mindent nem sikerült még tudományosan bizonyítani, ám a módszer ennek ellenére hatékony.

– Még csak ismerkedünk a témával – mondja a doktornő

az első két alkalom után.

– A legutóbbi alkalommal például tai-chivel kezdtük a napot. Ez egy keleti mozgáskultúra, amely teljes összhangba hozza a testet és a lelket. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!