Hírek

2005.06.07. 00:00

Eszter és az álmatlan gróf muzsikája

Van, akinek festmény, van, akinek szobor, másnak film vagy színjáték a szíve csücske. Ónodi Eszter színművésznőnek egy több mint kétszáz éves zenemű.

Váczy András

Ónodi Eszter (32) azt mondja, neki annyi minden a kedvence, hogy alig tud egyet közülük kiemelni. – Egyszerre azonban megvilágosodott előttem, mi lehet az. Hát persze: a zene! Nagy klasszikus muzsika- és dzsesszfogyasztó vagyok. – Nem is furcsa, ha figyelembe vesszük, hogy a színésznő nyolc évig zongorázni tanult. Mi sem kézenfekvőbb ezek után, mint hogy kedvencének egy zongoraművet tart. Mégpedig Bach Goldberg-variációk című művét.

Nem akárhogyan írta meg Johann Sebastian Bach a szóban forgó, 1742-ben Nürnbergben megjelent zongoraművét. Történt egyszer, hogy mentoránál, Keyserling grófnál vendégeskedett, tanítványt ajánlott neki vendéglátója. Nevezetesen Johann Gottlieb Goldberget, egy tehetséges fiatalembert. Mivel a gróf gyakorta töltötte ébren az éjszakát, megkérte őt, játsszon neki álomba ringató zenét. És mert nem volt kéznél megfelelő mű, Bachra várt annak komponálása. Talán az lesz a legcélszerűbb, ha egy alapharmóniára írok változatokat – gondolhatta a mester. És mivel Bach bármihez fogott is hozzá, abból remekmű lett, a variációk semmivel sem gyengébbek legismertebb műveinél. Goldberg játszott, a gróf elszunyókált, Bach pedig a harminc kimeríthetetlen bőségű változatra írt alkotásáért megkapta élete legmagasabb tiszteletdíját – száz Lajos-aranyat. Korabeli szállóigévé vált a következő mondat: „Ugyan, kedves Goldberg, játssz már egyet a változataim közül!”

– Egyszer társaságban azon poénkodtunk, hogy mi történt akkor, amikor elaludt a gróf. Hogyan pakolta össze hangszerét, és óvakodott ki a szobából halálos csöndben a fiatalember – nevet a tréfás, ugyancsak változatokkal játszó történeten Eszter. – Egyébként én is kipróbáltam álmatlanság ellen… De ha nem is alváshoz, félévenként pihentető lazításként boldogan veszem elő. Fantasztikus hallgatni, ahogy az előadó együtt lélegzik az alkotással. Különösképpen, ahogy Glenn Gould lenyűgöző szenvedéllyel és mély átéléssel adja elő. A zseni a zseniális művet…

a szíve csücske. Ónodi Eszter színművésznőnek egy több mint kétszáz éves zenemű. Váczy András -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!