Hírek

2005.05.05. 00:00

Újabb árhullám fenyeget

Még fel sem ocsúdtak az árvíz sújtotta romániai vidékek károsultjai első megdöbbenésükből, máris újabb árhullámmal kell szembenézniük. Tegnap újra esett az eső a Bánátban, a szaktárca pedig 16 megyének küldött figyelmeztetést: a folyók hozamának újabb növekedésére lehet számítani.

Lukács János, Kolozsvár

„Azért ver bennünket az Isten, mert nem vagyunk olyanok, amilyeneknek lennünk kellene – mondta egy parasztasszony, akinek házát, állatait, teljes gazdaságát elvitte a víz. – Nincs ahova menjünk, mindenünk odalett. Maga nem hallott valamit arról, mikor kezdik osztani a Tariceanu-féle segélyeket?”

Emberek ezrei vannak hasonló helyzetben a Bánát romániai és szerbiai oldalán, ráadásul néhány napos szép idő után tegnap újra esett az eső. A román vízügyi minisztérium minden érintett megyének figyelmeztető levelet küldött, amelyben értesíti a prefektúrákat: a Visó, az Iza, a Túr, a Szamos, a Kraszna, a Berettyó, a Körösök, az Aranyos, a Bega, a Temes, a Krassó és a Cserna folyó hozama a következő időszakban jelentősen megnövekedhet. „A folyók szintje elérheti, akár meg is haladhatja a védelmi szintet” – figyelmeztet a szaktárca. Az előrejelzések szerint péntek délig tart az újabb csapadékos időszak. Ion Sandu, az Országos Meteorológiai Intézet vezetője szerint a 24 óra alatt lehulló mennyiség körülbelül tíz liter lesz négyzetméterenként.

Temes megyében még mindig a világtól elszigetelten kénytelen élni ezer ember, az özönvíz több mint 1500 házat és hét falut tett tönkre – áll a katasztrófavédelmi hivatal legfrissebb jelentésében. Ovidiu Draganescu Temes megyei prefektus elmondta: a kiömlött víz rendkívül lassan szivárog el, így mindenképpen különleges szivattyúkra lesz szükség. Temes megyében hivatalosan 3790 embert lakoltattak ki. Sokan vannak, akik rokonokhoz, ismerősökhöz menekültek, és a kilakoltatottak közé nem számították be azokat sem, akik saját elhatározásból állítottak fel egy sátrat a legközelebbi szárazföldön. A bajbajutottak több mint fele magyar nemzetiségű.

A legnagyobb gondot ma már nem is az emberek mentése, hanem az elhullott állati tetemek megsemmisítése okozza. Jánosföldét, Óteleket, Torontálkeresztest és Fényt alapjaiból szeretné újjáépíteni a temes megyei önkormányzat. Ezekben a falvakban ugyanis gyakorlatilag minden ház tönkrement. Jana Lavric, a megyei tanács szóvivője szerint már készülnek a két-, illetve háromszobás házak tervei, majd kiírják az építésre a versenytárgyalást. A hatóságok első becslései szerint a négy falu újjáépítése mintegy 20 millió euróba kerül. Sulfina Barbu környezetvédelmi miniszter további 50 millió euróra becsüli azt az összeget, amelyet az elkövetkező két-három évben a gátak megerősítésére kell majd fordítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!