Hírek

2005.05.25. 00:00

Tiltják is meg nem is a szalámit

Aki valóban csak ajándékba szán külföldi barátainak egy-két üveg jó magyart bort vagy pálinkát, és például egy rúd téliszalámit, azt nagy valószínűséggel nem zaklatják a határon.

Kaszás Erzsébet

[caption id="" align="alignleft" width="301"] Az utazók élelmiszercsomagjaiban tejtermék, nyers hús és házilag készített hentesáru sem lehet. Kivételek ez alól a turisták szendvicsei.
[/caption]Akár magáncélból, akár üzleti útra indulunk ismerőseinkhez, mindig komoly gondot okoz, hogy mit is vigyünk nekik ajándékba. Hiszen a nagy, nemzetközi kereskedelmi hálózatok lényegében ugyanazt kínálják náluk is, mint itthon, márkás cikkeket vinni tehát nem érdemes. Ott vannak azonban a hungarikumok! Ám vajon ezek közül mi vihető ki korlátozás nélkül? A vám-és pénzügyőrség általános tájékoztatója szerint az Európai Unió országaiba, utasforgalomban, szinte korlátozás nélkül vihetünk magunkkal népművészeti tárgyakat, például karikás ostort, kulacsot, hímzett kalocsai terítőt, Magyarországról szóló könyveket. Ami határt szab, hogy csomagunk tartalma ne érje el az úgynevezett kereskedelmi mennyiséget (arra vonatkozóan nincsenek egyértelmű szabályok, hogy mi számít ennek). Továbbá a régiségekhez a Magyar Kulturális Örökség Minisztériumának engedélye kell.

Más azonban a helyzet a pirospaprikával, téliszalámival vagy a jó magyar borokkal, például a Tokaji Aszúval, illetve a barackpálinkával. A vámrendelkezések ugyanis általában korlátozzák az élelmiszerek kivitelét. Ezen belül kifejezetten tiltják, hogy az általunk összekészített élelmiszercsomagban tejtermék, nyers hús és házilag készített hentesáru legyen. (Kivéve az útra, önmagunknak szánt szendvicsekben.) Az állati eredetű félkész- és késztermékek ugyanis csak állategészségügyi ellenőrzés után vihetők ki. Tehát ebbe elvileg beletartozik például a téliszalámi is. S a gyakorlatban? Erről kiutazás előtt érdeklődjünk az adott ország magyarországi külképviseleténél – mondták a vámhivatalban -, ugyanis mindig az ott érvényes, és nem a magyarországi jogszabályok a mérvadók. Hát ezt tettük!

Kiderült, hogy az Európai Unió országaiba általában bevihető két liter bor és egy liter tömény alkohol, de a piros paprikát és téliszalámit már nem mindenhol engedélyezik. Igaz, több nagy követségen is azzal nyugtattak meg, hogy nem szoktak ezzel foglalkozni a határon, csak ne legyen nagy mennyiség. Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királyságának nagykövetségén azt mondták, hogy vihető élelmiszer is, de eredeti, lezárt csomagolásban legyen a paprika, a téliszalámi meg lehetőleg csak egy rúd legyen. Írország nagykövetségén ugyanakkor hangsúlyozták, hogy kifejezetten tiltott az élelmiszerek bevitele. Németország nagykövetségén a munkatársuk visszakérdezett, hogy biztosan nem kereskedelmi célra visszük-e, és miután leszögeztük, hogy valóban ajándékba szánjuk, azt felelte, akkor vigyük nyugodtan.

Ausztria nagykövetségén pontosítottak: ha családdal együtt utazunk, akkor nem jelenthet problémát egy-két rúd szalámi, néhány üveg bor és/vagy pálinka, és egy kis mennyiségű pirospaprika. Ausztriába vámmentesen „1 liter égetett szeszes ital vagy 2 liter 22 százalékosnál kisebb alkoholtartalmú ital, illetve 2 liter bor és 2 liter pezsgő, 25 darab cigaretta vagy 5 darab szivar, illetve 25 gramm dohány, 50 gramm parfüm, 0,25 milliliter kölnivíz, illetve 175 eurónak (43 ezer forint) megfelelő összértékben egyéb áruk is bevihetők.

Mi a hungarikum?

A nemzetközi piacon Magyarország jellegzetes termékei a hungarikumok, melyek különleges minőséget képviselhetnek, mivel a nemzeti jelleg önálló értékké vált a globalizált egyformaság felett. A jogi nyelv azonban nem ismer hungarikumot, csupán eredetvédelmet. Jelenleg tizenkét magyar termék részesül ebben: a makói vöröshagyma, a szegedi és a budapesti téliszalámi, a szegedi és a kalocsai fűszerpaprika-őrlemény, a csabai és a gyulai kolbász, valamint négyféle pálinka és a tokaji bor.

A „garantáltan hagyományos és különleges” elnevezésű minősítő védjegyet azonban egyetlen magyar termék nyerte el eddig, mégpedig a szódavíz.

A „garantáltan hagyományos és különleges” elnevezésű minősítő védjegyet azonban egyetlen magyar termék nyerte el eddig, mégpedig a szódavíz. Az utazók élelmiszercsomagjaiban tejtermék, nyers hús és házilag készített hentesáru sem lehet. Kivételek ez alól a turisták szendvicsei. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!