Hírek

2005.05.18. 00:00

Tengerszemle a Bánátban

Magyarország további segítségét ajánlotta fel a Bánátban a magyar környezetvédelmi miniszter.

Lukács János, Kolozsvár

[caption id="" align="alignleft" width="133"] Miniszterek a gáton: Sulfina Barbu mögött Persányi Miklós
[/caption]Az árvíz sújtotta romániai Temes megyébe látogatott tegnap Persányi Miklós, aki román kollégájával, Sulfina Barbu környezetvédelmi miniszterrel megtekintette a hetek óta víz alatt lévő bánáti falvakat. A bukaresti hatóságok legfrissebb mérlege szerint Románia 28 megyéjében csaknem négyszáz településen pusztított az ár az elmúlt hónapban.

„Magyarország továbbra is kész segítséget nyújtani az árvíz sújtotta Romániának, szívesen részt veszünk például az elárasztott bánáti falvak romeltakarításában” – jelentette ki Persányi Miklós Temesváron. A környezetvédelmi és vízgazdálkodási miniszter terepszemlét tartott néhány bánáti településen, ahol mérhetetlen pusztítást végzett az áprilisi árhullám. Útjára elkísérte bukaresti kollégája: Sulfina Barbu tárcavezető asszonnyal előbb helikopterrel tekintette meg a vízlepte Temes megyét, majd ellátogatott a magyarok lakta Ótelekre. Ennek a községnek a határában működik ugyanis 16 magyarországi szivattyú abból a 25-ből, amelyet hazánk kölcsönzött Romániának a Balatonnál is nagyobb „bánáti tenger” lecsapolásához. A Temes folyó áradása miatt mintegy 25 ezer hektár került víz alá; a területet mintegy 120-125 millió köbméter víz öntötte el. A beavatkozás eredményeképpen folyamatosan csökken a vízszint. Egyre nagyobb területek kerülnek szárazra, ahol megkezdődhetnek a fertőtlenítési munkák, és újra indulhat az élet. A folyamatosan üzemelő berendezéseket a Béga csatorna gátjára állították fel, egymás mellé hatvan-nyolcvan méter szélességben.

Ameddig a szem ellát, mindent víz borít. A szakemberek jól választották meg az átemelők helyét, mert itt nem csökken a víz szintje, az elöntött területekről is ide folyik az ár. A magyar környezetvédelmi miniszter elmondta, a szivattyúkat addig üzemeltetik, míg jelentősen nem csökken a víz szintje. „A cél az, hogy az elöntött területekről minél gyorsabban sikerüljön leszivattyúzni a vizet, hiszen az idő elteltével egyre több épület megy tönkre, és fokozódik a járványveszély is.”

Sulfina Barbu a bukaresti kormány nevében ismét megköszönte a magyar vízügyi tárca segítségét, egyúttal reményét fejezte ki, hogy a jövőben logisztikailag Románia is felkészültebb lesz a hasonló katasztrófák esetén. A szivattyúkat működtető magyar szakemberek Persányinak elmondták, teljes mértékben elégedettek a román hatóságok biztosította szállási és ellátási körülményekkel.

A miniszter Ótelek határában elbeszélgetett egy jelenleg sátorban élő háromfős családdal is, amelynek házát tönkretette az ár. A bukaresti környezetvédelmi tárca közleménye szerint egyébként az elmúlt hónapban Románia-szerte négyen életüket vesztették, több tízezer hektár mezőgazdasági területet pedig elöntött a víz a négyszáz települést sújtó árhullám során.

Lukács János, Kolozsvár Miniszterek a gáton: Sulfina Barbu mögött Persányi Miklós -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!