Hírek

2005.05.04. 00:00

Öt légi mentő tízmillió lakosra

Mindössze öt mentőhelikopter áll rendelkezésre sürgős, életmentő esetekre az egész országban. Egy-egy légi mentő ésszerű hatósugara 70 kilométer: kérdés, a jövőben is mindenhova időben eljutnak-e.

Tóth András

Március végén még hat mentőhelikopter állt az Országos Mentőszolgálat Légimentő Szervezetének rendelkezésére. Ebből azonban egy március végén Pécsett lezuhant, így jelenleg mindössze öt helikoptert indíthat útnak a Légimentő Szervezet. Ebből négy olyan Mi–2-es, amellyel a tragédia történt Pécsett, egy pedig francia gyártmányú gép. A flotta korántsem fiatal: a lengyel Mi–2-esek még a 80-as években készültek, míg a francia helikopter életkora 12 év. A légi mentők hangárjaiban egyébként összesen tizenhárom gép áll, de ezekből nyolc nem üzemképes.

A szervezet vezetője, dr. László Előd elmondta, az öt működő hazai légibázis helyett legalább nyolc kellene, hogy az egész országban megnyugtatóan elláthassák feladatukat. Jelenleg Budapesten, Pécsett, Pápán, Miskolcon és Debrecenben állomásozik mentőhelikopter, vagyis az ország délkeleti részén egyáltalán nincs mentésbe fogható légi jármű. – Egy-egy helikopter észszerű hatósugara 70 kilométer, ha azonban szükséges, ennél nagyobb távra is elindulnak a légi mentők – mondta el László Előd. Hogy a feladatok korszerű ellátásához pontosan mennyi helikopterre volna szükség, azt a vezető egyelőre nem tudta megmondani. Hozzátette, a szakhatóságok jelenleg is dolgoznak a hazai légi mentés új rendszerén. Hogy azonban jelentős befektetésről van szó, jelzi: egy korszerű helikopter ára legalább egymilliárd forint. A pécsi baleset után az összes hazai Mi–2-t átvizsgálták, és minden gépet rendben találtak. A Mi–2-eseket jó konstrukciónak tartják, baleset ritkán fordult elő velük.

Bajkó Erika, a mentőbaleset körülményeit vizsgáló Polgári Légiközlekedési Hatóság kommunikációs vezetője elmondta, a katasztrófát szenvedett gép két hajtóművét kiszerelték és elszállítottak a gyártóhoz Lengyelországba. Most a vizsgálat eredményére várnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!