Hírek

2005.05.21. 00:00

Ösztönösen megyünk az orrunk után

A férfiak nemi vágyat keltő illatanyaga ugyanolyan agyi hatást vált ki meleg férfiaknál, mint nőknél. Erre az eredményre jutottak svéd kutatók Stockholmban.

Tornai Szabolcs

A stockholmi Karolinska Egyetemi Kórház kutatócsoporja nemrégiben harminchat férfit és nőt vetett alá kísérletnek. A vállalkozó szellemű alanyokkal férfi-verejtékből kivont feromont és egyéb illatanyagokat, így például levendula- és cédrusolajat szagoltattak. Mindenki pontosan tisztában volt vele, hogy mit érzékel az orra. Ám a kutatás vezetője, Ivanka Savic szerint ez mit sem befolyásolta öntudatlan agyi reakcióikat, amelyeket műszerekkel vizsgáltak.

A műszerek arról tanúskodtak, hogy ha a kísérleti alany köznapi illatot érzékel, agyának szaglással összefüggésbe hozott területei aktiválódnak. De amikor a férfiferomon került sorra, nemcsak ezek a területek lettek aktívak, hanem a nők és a meleg férfiak esetében a nemi viselkedés agyterületei is. A heteroszexuális férfiak nemiséggel összefüggő agyterületei nem reagáltak a férfiferomonra. Furcsa lett volna, ha igen.

A szakértők úgy vélik, ez a jelenség némi magyarázatot ad a meleg férfiak nemi érdeklődésére. Bár az is lehet, hogy e jelenség éppen nemi érdeklődésük következménye. Mindenesetre a kutatók arra figyelmeztetnek, hogy kinek-kinek a nemi beállítottsága nem csupán biológiai okokra vezethető vissza. A lelki tényezőket sem szabad figyelmen kívül hagyni. A kutatók többsége szerint nem célravezető kizárólag a biológiai okokat vizsgálni. És ugyanígy nem tanácsos pusztán a lelki okokra hivatkozni. A stockholmi kutatók meleg hölgyekkel is elvégezték a kísérletet, és jelenleg az eredmények kiértékelésén dolgoznak.

A csodálatos feromon

Edward Wilson amerikai biológus tárta fel elsőként még az 1950-es években, hogy a hangyák feromonok segítségével érintkeznek. A feromon számos más állatfajnál is fontos szerepet játszik. Például a nőstény lepkék párzáskor több kilométerről is magukhoz képesek vonzani a hímeket. A méhek fullánkjában is található feromon, amely a többieket is támadásra készteti. Az emberi bőrben is termelődik feromon. Ez nemi vágyat és szorongást is előidéz. A hódítani akaróknak egyes kozmetikai cégek ma már feromonos spray-ket is kínálnak.

Tornai Szabolcs A csodálatos feromon Edward Wilson amerikai biológus tárta fel elsőként még az 1950-es években, hogy a hangyák feromonok segítségével érintkeznek. A feromon számos más állatfajnál is fontos szerepet játszik. Például a nőstény lepkék párzáskor több kilométerről is magukhoz képesek vonzani a hímeket. A méhek fullánkjában is található feromon, amely a többieket is támadásra készteti. Az emberi bőrben is termelődik feromon. Ez nemi vágyat és szorongást is előidéz. A hódítani akaróknak egyes kozmetikai cégek ma már feromonos spray-ket is kínálnak. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!