Hírek

2005.05.04. 00:00

Nem hazug a jelentés, de...

Pontról pontra cáfolja az olasz titkos ügynök bagdadi halálának körülményeiről szóló Pentagon-jelentést az olasz vizsgálók elemzése a római lapok szerint.

Gyulay Zoltán

Noha a jelentés tartalmának részletei hivatalosan nem kerültek nyilvánosságra, vasárnap az olasz külügyminisztérium internetes honlapján közölte, hogy a jelentés szerint egyeztetési problémák adódtak az Irakban lévő hatóságokkal, és leírják a nehézségeket és az ellenőrzőpontokon kötelező magatartási szabályokat. Az 52 oldalas dokumentum megállapítja: az amerikai katonák „stresszes állapota és tapasztalatlansága”, valamint az amerikai ellenőrzőpont előrejelzéseinek hiánya vezetett a március 4-i tragédiához.

Nicola Calipari olasz titkos ügynök az iraki túszejtők egy hónapos fogságából kiszabadult Giuliana Sgrena olasz újságírónőt kísérte a bagdadi repülőtérre, amikor amerikai katonák tüzet nyitottak rájuk egy ideiglenes ellenőrzőpontnál. Calipari a testével védte Sgrenát, aki megsebesült, akárcsak a szétlőtt Toyotát vezető olasz csendőrtiszt. Cali-pari meghalt a sortűzben.

A római lapok szerint a bensőséges olasz–amerikai szövetségi viszonyra való tekintettel az olasz katonai titkosszolgálat szakértői nem használják a „hazugság” kifejezést, de sorra tagadják az amerikai fél által kiszivárogtatott, majd egyoldalúan közzétett jelentés pontjait. Olasz lapok szerint a CIA látta el okmányokkal és telefonokkal a túszszabadításon dolgozó olaszokat, így joggal megkérdőjelezhető az a washingtoni állítás, hogy az amerikai fél nem tudott Róma akciójáról. Az amerikai ellenőrzőpontra pedig semmiféle figyelmeztető jelzés nem utalt, így a lövések teljesen váratlanul érték a bagdadi repülőtérre igyekvő olaszokat. A sortűz helyszínét nem biztosították az amerikai katonák, a nyomok teljesen összekuszálódtak, mire az olasz fél képviselői megérkeztek.

Lapbeszámolók szerint Silvio Berlusconi kormányfő – éppen a szövetségesi viszonyra való hivatkozással – mértéktartást kért a Sismi, az olasz katonai hírszerzés jelentése kapcsán az Egyesült Államok bírálatában. Ennek tulajdonítható az is, hogy az olasz jelentés csak jelentős késéssel, hétfő éjszaka került nyilvánosságra. A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy egyeztet Washingtonnal, és csütörtökön tájékoztatja az olasz törvényhozást az ügyről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!