Hírek

2005.05.13. 00:00

Miként rendelkezzünk adónk egy százalékáról?

Tavaly csupán az adózók egyharmada élt azzal a lehetőséggel, hogy fizetendő személyi jövedelemadójának egy százalékát felajánlja valamelyik civil szervezetnek, egyháznak, illetve a költségvetés valamely kiemelt előirányzata számára.

BAMA

Az adózók az idén is megtalálhatták a bevalláscsomagban azt a két nyomtatványt, amelynek kitöltésével adományaik sorsáról dönthetnek. Az egyik nyomtatványon a társadalmi szervezeteknek, alapítványoknak, színházaknak, múzeumoknak, továbbá tudományos műhelyeknek ajánlhatják fel adójuk egy százalékát, a másikon valamelyik egyházat, illetve a költségvetés előirányzatát tüntethetik fel kedvezményezettként.

Jó tudni azonban, hogy az egy százalékot sem megosztani, sem összevonni nem lehet. Tehát csupán egy célra ajánlható fel a támogatás, és mindössze egyetlen szervezetet lehet megjelölni kedvezményezettként. Az egyszázalékos felajánlásról rendelkező nyomtatványok az adóhivatal honlapjáról is letölthetők.

A magánszemélyek, akiknek még egy hetük van május 20-ig bevallásuk elkészítésére, szintén dönthetnek arról, hogy milyen célra kívánják fordítani személyi jövedelemadójuk egy százalékát. A nyilatkozaton a kedvezményezett adószámát vagy technikai számát és a nevét kell feltüntetni. Az egyházak listája és technikai számaik az adóbevallási nyomtatvány útmutatójában lelhetők fel, de megtekinthetők az APEH ügyfélszolgálatain is. A civil szervezetnek viszont meg kell tudni a bankszámlaszámát is, az adóhatóságnak ugyanis nincs róluk erre a célra listája. Esetükben az adózók az érintett szervezetek hirdetései vagy támogatást kérő leveleik alapján ismerhetik meg céljaikat, adataikat, és mindenekelőtt bankszámlaszámukat, amelyre a hivatal juttatja el az egy százalékos adományt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!