Hírek

2005.05.24. 00:00

Mesterséges fényárban a Föld

Az Egyesült Államokhoz és Európa számos országához hasonlóan, már Magyarországon is egyre többet foglalkoznak a nagyvárosi fényszennyezés káros hatásaival.

Dukay Nagy Ádám

[caption id="" align="alignleft" width="133"] Turistacsalogató látványosság a pazarul kivilágított esti város, ám megszokott életritmusunk felborul tőle
[/caption]Az élőlények természetes életritmusát alapvetően befolyásolja a nappalok és éjszakák üteme. De ugyanez igaz az évszakok vagy a holdfázisok váltakozására is. E  természetes ciklusok az élet időmérői. Azokra, akik rendszeresen vagy alkalmanként éjjeli munkát végeznek – például tanulnak –, a nappalok és éjszakák ciklusának felborulása kizökkentő hatással lehet.
Az Egyesült Államokban nemrégiben arról készítettek tudományos felmérést, hogy az alvás közbeni sötétség mennyire fontos a hormonális egyensúly szempontjából. A kutatási eredmények tükrében megállapították, hogy a közvilágítás ablakon beszűrődő fényei egészségügyi kockázatot jelentenek. A nemkívánatos fény ugyanolyan káros, mint a nagyvárosok levegőjében úszó, állandósult füstköd. Az emberek azonban védekezhetnek: sötétítő függönnyel vagy redőnynyel óvhatják nyugalmukat.
A szakértők szerint erre szükség is van. A nyugodt éjjeli pihenésnek ugyanis alapvető feltétele a sötétség, a csend és a kellemes hőmérséklet. Amennyiben ezek valamelyike nem megfelelő, a szervezet felületesen tudja kipihenni magát. Kevesebb energiát tud gyűjteni, ami kialvatlanságot, fáradtságérzetet okoz. Sőt, a felborult bioritmus elősegíti olyan betegségek kialakulását, amelyek közvetlen összefüggésben vannak a szervezet hormonháztartásával. Ilyen daganatos megbetegedés a mellrák is.
Európában először Olaszországban hoztak törvényt a fényszennyezés csökkentésére. A Lombardia tartományra kiterjedő rendelkezés rendkívül szigorú előírásokat tartalmaz a mesterséges fénnyel kapcsolatban. Nemrégiben Csehország hozott az itáliaihoz hasonló rendeletet. Ez az első olyan fényszennyezés elleni törvény, amely egy ország teljes egészére kiterjed. Korábban csak korlátozott területekre léteztek hasonló előírások. Az Egyesült Államokban szintén több államban szabályozzák a köz- és díszkivilágítás mértékét. Így Iowa, Tucson és Arizona állam jó néhány városában.
A nemzetközi értelmezések szerint a fényszennyezés minden olyan mesterséges fényforrásból származó fényre vonatkozik, amely kívül jut azon a területen, ahová szánták. Az élő környezetet azok a berendezések nem zavarják, amelyek nem világítanak a horizont síkja fölé. Feltétel továbbá, hogy az általuk kibocsátott fény sűrűsége nem haladja meg feleslegesen a biztonsági előírásokat. Fontos és hamarosan előírássá válhat a szabályozhatóság is. Ez azt jelenti, hogy a fényáram éjfél után legalább a harmadával csökkenthető legyen. A hirdetőtáblák ennek értelmében csak felülről világíthatók meg vagy pedig úgy, ha a fényforrások azon belül vannak elhelyezve. A cseh törvény szerint tilos a fölfelé irányuló fénynyaláb használata reklámcélokra. Nagyvárosok műemlékeinek, szobrainak esetében pedig egyértelműen a lefelé irányuló megvilágítást támogatják. A fényárban úszó éjszakai égbolt ugyanis megzavarja a tavasszal és ősszel vonuló vándormadarakat is.
– A költöző madarak jelentős része éjszaka vonul – tájékoztat Halmos Gergő, a Magyar Madártani Egyesület munkatársa.
A szakember szerint a mesterséges fények nagyon megnehezítik az állatok tájékozódóképességét. Amennyiben egy raj az erős fényektől megzavarodva városban száll le, szinte biztos, hogy élelem híján elpusztul. Már az is segítséget jelentene – mondja Halmos –, ha a hidak, épületek, műemlékek díszkivilágítását este tizenegy körül lekapcsolnák. Főleg a tavaszi és őszi vonulási időszakban.

A szakminisztérium tanulmányt készít

Rakics Róbert helyettes államtitkár (KVVM) elmondta: az eddigi szakmai vizsgálatok során a hatályos törvényi keretek között e szabályozást nem lehetett elhelyezni. A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium ezért a fényszennyezés csökkentésére vonatkozó jogszabályi lehetőségek feltárására tanulmányt készít. Javaslatot dolgoznak ki

a szükséges követelményekre.

A döntést követően a fényszenynyezésre vonatkozó szabályozás megalkotása a tárca jogalkotási munkájának része lehet.

Budapest Béccsel fog össze a fényharcban

Amint azt tavaly már terveztük, idei munkaprogramunkba fölvettük a budapesti fényszenynyezés problémáját – tájékoztatott Bánsági György. A Fővárosi Közgyűlés Környezetvédelmi Bizottságának elnöke elmondta, tapasztalatcsere céljából már bécsi kollégáikkal is tárgyaltak, milyen eredményekre jutottak az osztrák fővárosban. A tervek szerint idén Budapesten is elkezdődik egy mérési program. Ennek eredményei alapján megállapíthatjuk, hol van aváros fölöslegesen túlvilágítva.

a szükséges követelményekre.

A döntést követően a fényszenynyezésre vonatkozó szabályozás megalkotása a tárca jogalkotási munkájának része lehet. Budapest Béccsel fog össze a fényharcban Amint azt tavaly már terveztük, idei munkaprogramunkba fölvettük a budapesti fényszenynyezés problémáját – tájékoztatott Bánsági György. A Fővárosi Közgyűlés Környezetvédelmi Bizottságának elnöke elmondta, tapasztalatcsere céljából már bécsi kollégáikkal is tárgyaltak, milyen eredményekre jutottak az osztrák fővárosban. A tervek szerint idén Budapesten is elkezdődik egy mérési program. Ennek eredményei alapján megállapíthatjuk, hol van aváros fölöslegesen túlvilágítva. Turistacsalogató látványosság a pazarul kivilágított esti város, ám megszokott életritmusunk felborul tőle -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!