Hírek

2005.06.01. 00:00

Menekülni akart, nem meghalni

Hétfőn, a nem jogerős ítélet után életét vesztette egy vádlott a Fővárosi Bíróságon. Kiugrott vagy kiesett a második emeleti erkélyről. A kórházban meghalt.

Szemán L. – Nagy E. D.

A Kékfény felvételén csak annyi látszik, hogy a vádlott, dr. D. Szabolcs (31) átbukik az erkély korlátján. Hogy a férfi meg akart-e halni, vagy csak a korlátra fellépve menekülni szándékozott, nem lehet tudni. A Fővárosi Bíróság elnöke, Gattner László azonnal vizsgálatot rendelt el a történtek miatt, ami tegnap délelőtt le is zajlott. – A vádlott szabadlábon védekezhetett, és az ítéletet nyugodtan hallgatta végig. Senki sem gondolhatta, hogy készül valamire. A hosszú tárgyalássorozat alatt végig nyugodt, megfontolt volt. Hétfőn a nagy meleg miatt végig nyitva volt az erkélyajtó.

A szüneteket a vádlott és védője az erkélyen töltötte. A bv-őrök éppen el akarták vezetni, amikor a tragédia megtörtént. A vizsgálat megállapította, hogy nem történt olyan mulasztás, amiért intézkednem kellene – mondta lapunknak a bíróság elnöke, Gattner László. A letartóztatás elrendelése után a bv-s őröknek kell átvenni a vádlottat. Ez következett volna, amikor megtörtént a tragédia.A tárgyalóterem rendjét egyébként a biztonsági őrök vigyázzák, nekik pedig az addig történtek alapján nem volt okuk a vádlott szoros felügyeletére.

D. Szabolcs az ítélethirdetés előtt még arról beszélgetett ügyvéde jelenlétében munkatársunkkal, hogy mindenképp lesz másodfokú tárgyalás. Hogyha felmentik, az ügyész fellebbez, ha elítélik, akkor a védelem. – Nemcsak ügyvéd–vádlotti viszony volt közöttünk – mondta Léhmann György, aki a család barátjaként vállalta el a fiatalember védelmét. Az ügyvéd meg van győződve róla, hogy nem öngyilkosság történt, védence csak menekülni próbált az őrök elől. – Nem ugrott le az erkélyről, hanem kibillent, ez a felvételeken is jól látszik – mondta. Hozzátette: mint védő, akkor követett el hibát, amikor nem tájékoztatta D. Szabolcsot, ha elítélik, le fogják tartóztatni. A vádlott így az ítélethirdetéskor tudta meg, hogy azonnal rács mögé kerül.

– Könyörgött, hogy tegyek valamit, de mondtam neki, hogy nyugodjon meg, ne lássák rajta, hogy megtört – fogalmazott Léhmann György. A vádlott nyolc hónapot töltött letartóztatásban, amely az ügyvéd szerint úgy megviselte, hogy megijedt az újabb letartóztatástól. – Kimentünk az erkélyre, hogy felhívja az édesanyját. Nem búcsúzott el tőle, semmi sem utalt arra, hogy végezni akar magával. Az ítéletről is csak annyit mondott, hogy elítélték, a tíz év fegyházat nem említette. Aztán üzleti dolgokról beszélt, instrukciókat adott anyukájának, hogyan kezelje az ügyeket – elevenítette fel a védő a történteket. Az őrök elindultak a vádlott felé, ekkor az ügyvéd elfordult védencétől, belépett a terembe, hogy kérhessen számára még néhány percet. D. ekkor zuhant a mélybe. A történtek után valaki a hallgatóságból azt kiabálta: „tudja, ügyvéd úr, hogy ezzel elismerte bűnösségét?” De a jogász szerint a történtek egy fiatalember reménytelenségét és igazságérzetét jelzik.

– Meg vagyok győződve arról, hogy nem a védencem követte el a bűncselekményt – fogalmazott Léhmann, aki szerint D. Szabolcs halála miatt már nincs jogi lehetőség ennek bizonyítására. – Nem követte, nem követhette el. Fizikailag nem alkalmas arra, hogy egy 59 éves nőt elcipeljen bárhová is. Dr. D. Szabolcsot azzal vádolták, hogy 2002-ben a XIII. kerületben, egy liftben elkábította valamivel T. Pálnét (59). Egy másik lakásba cipelte, ahol megkötözte. Ezután felhívta a sértett férjét, és kétmillió forintot követelt az asszony elengedéséért. Végül megerőszakolta áldozatát. Hétfőn tíz év fegyházat kapott, fellebbezés miatt nem jogerősen.

Magyar bíróságon még nem történt ilyen eset

Ítélethozatal után még nem fordult elő ilyen tragédia, mint hétfőn. Olyan már volt, hogy valaki szökni akart vagy meg is szökött, de sem öngyilkosság, sem baleset nem történt az ítélet elhangzása után. Nem úgy a rendőrségen vagy a bv-intézetben. Utóbbiban tavaly hatan lettek öngyilkosok a több mint tizenkétezer rabból. Huszonnyolcan megszöktek. Előfordult olyan, hogy egy gyanúsított rendőrautóban lett öngyilkos. Néhány éve a Teve utcai Zsarupalota nyolcadik emeleti hídjáról az aulába vetette magát a Batman becenevű gyanúsított. Maradandó sérülést szenvedett, de ez nem akadályozta meg abban, hogy két éve kórházból szökjön el az őt őrző rendőrök elől. Ekkor is kiugrott egy ablakon, és elbicegett.

Bíróságon. Kiugrott vagy kiesett a második emeleti erkélyről. A kórházban meghalt. Szemán L. – Nagy E. D. Magyar bíróságon még nem történt ilyen eset Ítélethozatal után még nem fordult elő ilyen tragédia, mint hétfőn. Olyan már volt, hogy valaki szökni akart vagy meg is szökött, de sem öngyilkosság, sem baleset nem történt az ítélet elhangzása után. Nem úgy

a rendőrségen vagy a bv-intézetben. Utóbbiban tavaly hatan lettek öngyilkosok a több mint tizenkétezer rabból. Huszonnyolcan megszöktek. Előfordult olyan, hogy egy gyanúsított rendőrautóban lett öngyilkos. Néhány éve a Teve utcai Zsarupalota nyolcadik emeleti hídjáról az aulába vetette magát a Batman becenevű gyanúsított. Maradandó sérülést szenvedett, de ez nem akadályozta meg abban, hogy két éve kórházból szökjön el az őt őrző rendőrök elől. Ekkor is kiugrott egy ablakon, és elbicegett. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!