Hírek

2005.05.30. 00:00

Kormánytagok a bíróság előtt

Kulcsár Attilát is várják Szegedre a maffiaellenes központ volt vezetője, Bácskai János újrakezdődő perében. Oda, ahol tanú lesz három kormánytag is.

Szemán László

[caption id="" align="alignleft" width="134"] Bácskai János ártatlannak tartja magát, hiszen mindent felettesei tudtával tett
[/caption]Pikáns pernek néz elébe Szeged. A Csongrád Megyei Katonai Bíróság június 7-én újrakezdi első fokon a Kulcsár-ügy miatt felfüggesztett Bácskai János dandártábornok perét. A Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központ, közismert nevén, a maffiaellenes központ főigazgatója ellen bűnpártolás és államtitoksértés miatt emelt vádat az ügyészség. 2004. február 27-én a Fővárosi Bíróság Katonai Tanácsa a bűnpártolást hivatali visszaéléssé minősítette át, és büntetésképpen honvéddá fokozta le Bácskait. Az államtitoksértés vádja alól felmentették. Bácskai még az ítélet előtt, az utolsó szó jogán a Tanú című filmet említette meg. „Az ügyész perbeszéde alatt végig a Tanú című film járt az eszemben, és azon gondolkodtam, mikor jönnek a békaemberek” – mondta a tábornok. Aki szerint soha, semmilyen formában nem állt szándékában, hogy segítséget nyújtson Kulcsár Attilának. Pedig a vád éppen ez volt. Az ügyészség szerint 2003 nyarán azért lépett kapcsolatba a K&H Equitiesnél történt, többmilliárdos bűncselekmény fő gyanúsítottjával, hogy a bórkerbotrány egyes iratait megszerezze tőle. Bácskai többek között azért tartotta magát ártatlannak az ellene felhozott vádakkal szemben, mert mindenről beszámolt feletteseinek, köztük Kiss Péter kancelláriaminiszternek. A tárgyaláson „felléptek” Bácskai felettesei is. Kiss Péter elismerte, hogy háromszor is találkozott Bácskaival, ám a tábornok csak csekély jelentőségű információkat mondott el neki az ügyről. Lamperth Mónika belügyminiszter is megerősítette: Bácskai tájékoztatta őt az általa beszerzett információkról. A miniszterasszony azután írásban utasította őt, hogy hatáskörének és beosztásának megfelelően járjon el az ügyben. Tóth András, a titkosszolgálatokat irányító politikai államtitkár vallomása szerint Bácskai „furcsa” kapcsolatban állt Kulcsárral. Tóth szerint a tábornoknak nem volt felhatalmazása az ügyben információt gyűjteni. Az államtitkárnak meglepő véleménye is akadt. Kulcsár és Bácskai lehallgatott telefonbeszélgetéseiből azt szűrte le, hogy kommunikációjuk tartalma és stílusa baráti volt, nem hivatalos vagy semleges.

Bácskai János természetesen fellebbezett az ítélet ellen. A lefokozás egyébként teljes hivatalvesztést is jelentett volna. Mivel Bácskai évtizedek óta titkosszolga, csak ehhez ért, de ehhez még ellenségei szerint is nagyon, elhelyezkedése a civil életben szinte reménytelennek látszott. Mint mondta: egyébként is szereti a szakmáját. A vád is fellebbezett. 2004. november 10-én a Fővárosi Ítélőtáblán fordulat állt be az ügyben. Igaz, még nem döntő fordulat. Az ítélőtábla új elsőfokú eljárást rendelt el az ügyben, miután hatályon kívül helyezte a korábbi ítéletet. Elutasították a Katonai Fellebbviteli Ügyészség indítványát, hogy a másodfokú eljárásban hallgassák ki tanúként Kulcsár Attilát. Az ügyészség képviselője szerint Kulcsár kihallgatásának már első fokon meg kellett volna történni, mert így a tényállást csak részben derítette ki az első fokon eljáró bíróság. Ezért indítványozta, hogy az ítélőtábla semmisítse meg az ítéletet, és rendeljen el új elsőfokú tárgyalást. Ez keződik hamarosan Szegeden többek között Kulcsár Attila, Tóth András, Lampert Mónika és Kiss Péter részvételével.

Mind a hat napra beidézték a brókerbotrány kulcsfiguráját

Az államfőválasztás másnapján induló, hat napra tervezett tárgyaláson mind a hat napra beidézik tanúnak Kulcsár Attilát. A három érintett kormánytag idézési napja egyelőre ismeretlen a nyilvánosság számára. A perben a vádat képviselő ügyész javaslatának megfelelően egy sor szembesítés várható. Kulcsár Attilának kell szembesülnie Bácskaival, sőt Tóth Andrással, Lamperth Mónikával és Kiss Péterrel is. Ezekre ugyanis a korábbi, elsőfokú bírósági eljárásban azért nem volt lehetőség, mert akkor Kulcsár még Ausztriában, kiadatási őrizetben volt. Az a perben korábban többször elhangzott: Kulcsár vallomása sok mindenre választ adhat. Érdekes elemei lesznek ezek a tárgyalásnak, az biztos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!