Hírek

2005.05.20. 00:00

Ki tollasodhat majd meg a csipek bevezetésén?

A Reggel értesülése szerint a MÁV Informatika Rt. az egyik esélyes, hogy megépítse, átadja és üzemeltesse a csipkártyarendszert. Forrásaink szerint a küzdelemnek fontos momentuma lehet az is, hogy a cég a Gazdasági Minisztériummal áll munkakapcsolatban. A tárca vezetője, Kóka János korábban az informatikai piac egyik csúcsmenedzsere volt. A BKV korábban eladta saját informatikai cégét, amely sokak szerint előkészítése volt a csipüzletnek.

Izing Antal

– A beruházás húszmilliárd forintba kerül, a BKV pedig tizenöt évig több milliárd kamatot is fizet érte. Csak az után kerül a tulajdonába – mondta lapunknak Kupper András a fővárosi Fidesz-MKDSZ frakcióvezetője. upper tegnap „Ki tollasodik meg a csipkártyabizniszen?” címmel tartott várospolitikai előadást. Szerinte az a BKV Rt., amely tavaly közel negyvenmilliárdos hiányt halmozott fel, nem engedheti meg magának azt, hogy fölösleges presztízsberuházásokra költsön.

A BKV Rt. illetékesei még nem tudták megmondani, hogy miből fizetnek majd a beruházásért. Érvként az hangzott el részükről, hogy a csipkorszak kezdete után nem kell évi félmilliárdot nyomdára költeni. Kupper szerint a beruházás akkora, hogy elkerülhetetlen lesz a jegyáremelés, és hogy a cég ne ácsingózzon önkormányzati vagy állami extra támogatások után. Ez azonban a közkaszszából hasítja ki a pénzt.

A politikus szerint a csipkártyarendszer egyszerűen nem kell. A BKV-ellenőröket kell megtartani – véli Kupper a munkahelyek megtartására utalva –, s ahogy korábban, szerinte a metró bejárataihoz kell állítani a „kontrollcsoportokat”. Ez az egyszerű módszer, amelynek lendülete jelentősen visszaesett, napi nyolcmillió forintot hozott a BKV Rt.-nek, és sokkal kevesebbet vitt el, mint amennyit a csiprendszer fog.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!