Hírek

2005.05.23. 00:00

Kevesebb lett a vámbevétel

Az üzemanyagok után 4,3 milliárd forinttal több jövedéki adót könyvelhetett el a vám- és pénzügyőrség április végéig. Köszönhetően elsősorban a növekvő gázolaj-felhasználásnak. A többi bevételi forrásból azonban általában és időarányosan kevesebb folyt be a szervezethez az előirányzottnál.

H. K. J.

Lassan csordogálnak a vám- és pénzügyőrség bevételei. Az április végén elvárható több mint egyharmados teljesítési arány helyett az előirányzott összegnek 27,6 százaléka érkezett a kasszába az első négy hónap során, írta a Világgazdaság. Összesen közel 230 milliárdot regisztrálnak a bevételi számlákon, amelyeken az év végén legalább 834 milliárdnak illene lennie. Ennek 275 milliárd lenne a harmada. Várhatóan további 8–10 milliárd forintot jelent majd, hogy július elsejétől visszaáll az uniós csatlakozás előtti rend, és újból a vámhatóság veti ki és szedi be az importáfát.

A főbb bevételi források közül egyedül az energiaadó érkezett ütemesen. Ennek összege azonban – 5,8 milliárd forint – elhanyagolható a főbb tételek mellett. Ez utóbbiak közül a jövedéki adó a legjelentősebb. Ebből az adónemből 183,5 milliárdot szedtek be április végéig, bő félmilliárddal kevesebbet, mint egy évvel ezelőtt ugyanebben az időszakban. Feltűnő, és immár több hónapos tendencia, hogy a dohánygyártmányok után befizetett jövedéki adó nem a terveknek megfelelően alakul. Amíg tavaly az év első négy hónapjában 57,8 milliárd forintot regisztráltak, addig az idén ennél hatmilliárddal kevesebbet. Bár az is igaz, hogy szűkült az olló.

Egy hónappal ezelőtt még 12,5 milliárdos különbség volt a tavalyi és az idei adat között. Elemzők szerint az elmaradást elsősorban az okozza, hogy a dohánygyárak árversenye miatt mérséklődtek az adó kiszámítása alapját képező eladási árak. Emellett jelentősen visszaesett a cigarettavásárlás, amit sokan a dohányzás elleni propaganda eredményének könyvelnek el. Mások szerint azonban az üzemanyagok utáni befizetések némiképp ellensúlyozták a jövedéki bevételek visszaesését. A tavalyi adathoz képest 4,3 milliárdos többlet mutatkozik. Ez javarészt a növekvő gázolaj-felhasználásnak köszönhető. Mindezek fényében nem meglepő, hogy a pénzügyi kormányzat ellenáll a fuvarozók követelésének, s nem kívánja az üzemanyagok adótartalmát csökkenteni.

Regisztrációs adóból változatlanul kevesebb a beszedett összeg, mint amivel időarányosan számolni lehetne. December végéig 62,3 milliárdos bevétel az elérendő cél. Ebből mostanáig 15,3 milliárd realizálódott. Ez az adat azt jelzi, hogy továbbra sem tért magához az év eleji álmos hangulatból a gépjárműpiac.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!