Hírek

2005.05.09. 00:00

Kétszázezer a megtakarítás

Horváth K. József

A kormányfő hét végi bejelentése alapján akár havi 18500 forintot, éves szinten kétszázezernél is többet takaríthat meg az a munkaadó, aki egy 100 ezer forintos bruttó fizetésű pályakezdőt alkalmaz. S utána nem a jelenlegi, hanem a 15 százalékos mértékűre csökkentett közterhet fizeti meg. Mindez a pályakezdő fiatalok foglalkoztatását segítő Start programnak köszönhető, amelyet a miniszterelnök  a hét végén ismertetett pártja választmányi ülésén.
Eszerint valamennyi pályakezdőnek a pályakezdést követő első évben a mai 33,5 százalékos közteher helyett csak 15 százalékos közterhet kellene fizetni, a második évben pedig 25 százalékot, jelentette ki a kormányfő. Gyurcsány Ferenc szólt arról is, hogy vannak olyan foglalkoztatási formák, amelyek nem illeszthetők könnyen a Munka törvénykönyvébe. Ezért a főleg az újságírókat, színészeket, sportolókat érintő foglalkoztatási kereteken belül az egyszerűsített közteher-viselési hozzájárulás rendszerét kellene bevezetni. Erre az egyszerűsített vállalkozói adó sikere adhat alapot. A miniszterelnök jelezte: egyszerű eljárást szeretnének kialakítani, hogy ne kelljen titkolni a munkavégzést. Mint mondta, ez azt jelenti, hogy kevesebb jog, de kevesebb kötelezettség is járna ezen szerződések megkötésekor.
Ugyancsak a foglalkoztatás bővítését célozta a kormányfő korábban bejelentett 15 pontos intézkedéscsomagja is. Ennek értelmében a munkaügyi szervek segély helyett álláskeresési támogatást és hatékony szolgáltatást biztosítanak a munkanélkülieknek.
A jelenleg 9 hónapig legfeljebb havi bruttó 44 ezer forintot jelentő munkanélküli-járadék helyett a támogatás az első 3 hónapban jobban fog igazodni a fizetéshez, és határa a minimálbér 120 százalékára emelkedik. A következő 6 hónapra járó ellátás összegét egységesen a minimálbér 60 százalékában fogják meghatározni. A legnehezebb munkaerő-piaci helyzetben lévők számára az ellátás további 3 hónappal lesz meghosszabbítható. Az 50 év felettieknek 6 hónappal, a nyugdíj előtt állóknak pedig 5 évvel.
Mint Prima Vilmosné, a Foglalkoztatási Hivatal tanácsosa kiemelte, például az alkalmi munkavállalás feltételeinek könnyítésével is tovább emelkedhet a dolgozók köre. Jelenleg egy hónapon belül legfeljebb 15, egy éven belül 90 napot lehet alkalmi munkásként dolgozni. A terv szerint az éves lehetőség hossza 120 napra emelkedik. Ez a megoldás jó a munkaadónak, mert kedvezményes közteherjegyet ragaszt az alkalmi munkavállaló kék könyvébe. Ennek fejében az általános mértéknél kisebb összeggel megússza a foglalkoztatást a munkaadó.
Így akkor is tud szabályosan, alkalmi munkával foglalkoztatni valakit, ha állandó munkaviszony létesítéséhez nincs elég gazdasági ereje. A lehetőség a munkavállalónak is jó. Bizonyos jövedelemre így a munkanélküliek, a gyesen, gyeden lévők, a tanulók is szert tehetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!