Hírek

2005.05.26. 00:00

Kapós lett nálunk a sárga mellény

Gyártani nem érdemes, csak az olcsó importterméket nagy mennyiségben eladni – legalábbis, ha az autósok fényviszszaverő biztonsági mellényéről van szó. Ami itthon még nem kötelező, de több uniós országban már büntetnek a rendőrök, ha hiányzik.

Kaszás Erzsébet

Biztos üzlet az úgynevezett jól láthatósági mellények forgalmazása. Annak ellenére, hogy Magyarországon egyelőre nem kötelező a sárga mellényt – ami egyébként lehet narancs-, esetleg piros színű is – a gépkocsikban tartani. A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium közleménye szerint pedig egyelőre nem is tervezik kötelezővé tenni.
(A hatályos magyar rendelet 2005. január 1-jétől csupán az úgynevezett nagyhaszonjárművek vezetőinek írja elő, hogy ha a járművön kívül végeznek munkát, akkor viselniük kell.) Az Országos Rendőr-főkapitányság azonban javasolja a KRESZ ilyen tartalmú módosítását. Az Európai Unió több országában ugyanis már most kötelező.
Ausztriában például május elsejétől büntetnek a rendőrök, ha a járművezető nem viseli az elakadást jelző háromszög felállításakor, valamint autópályán, illetve autóúton, amikor elhagyja a járművét. Mindegy, hogy a haladósávban vagy a műszaki leállósávban teszi-e ezt. A törvény csak a gépjárművezető számára írja elő kötelezően a mellényt, de az autóklubok minden utas számára ajánlják.
A büntetés mértéke harminc és száz euró között változik. Így van ez Olaszországban, Spanyolországban és Portugáliában is.
Sok magyar autós ezért valószínűleg a nyári utazásra készülve, mások a várható magyar kötelezővé tétel hírére vásárolják a mellényt. Megint mások egyszerűen azért, mert tény, hogy csökkenti a balesetveszélyt, ha az
autópálya mentén vagy más forgalmas útszakaszon ki kell szállni az autóból.
A védőmellények árusítását az elmúlt napokban a Tesco áruház kezdte meg, és már több tízezer darabot adtak el belőle – tájékoztatta lapunkat Járási Virág marketingasszisztens. A 799 forintos egységár tehát igen vonzónak bizonyult. Igaz, a Baumax május 25-től június 7-ig szóló akciós újságjában még olcsóbb, 699 forint darabja.
Nem elsősorban magánszemélyeknek, hanem cégeknek, többek között autókölcsönzőknek értékesíti ezeket a mellényeket folyamatosan a Beltex Kft. – tudtuk meg Kiss Orsolya termékfelelőstől. – Bár a cég munkaruházatok gyártásával foglalkozik, a mellényekből importterméket adnak el, mert a saját gyártásra ilyen alacsony árak mellett nem volt érdemes ráállni. Náluk a darabár 700 forinttól (plusz áfa) 2000 forintig terjed, a mellény minősége szerint.
A paksi Beanett Kft. gyártja is a biztonsági mellényeket. De csak speciális megrendelőknek, például a rendőrségnek – hangsúlyozza Feil József ügyvezető.
– Így ezek drágábbak is, mint az áruházakban kaphatók, hiszen csak a jó minőségű fényvisszaverő csík beszerzése kerül annyiba, mint az akciós mellények.
A Belügyminisztérium nyilvántartásában négymilliónál több gépjármű szerepel. Elvileg tehát ekkora a sárga mellények lehetséges belföldi piaca. Ebből közel hárommillió a személygépkocsi. A valóságban azonban egyrészt még az esetleges kötelezővé tétel után sem minden autótulajdonos szerzi be. Másrészt,van, aki külföldön, például az osztrák benzinkutaknál vásárolja meg, mintegy 1200-1300 forintért. Harmadrészt azonban – és ez bővíti a kört – ezek a mellények nem csak a gépkocsivezetőknek tesznek jó szolgálatot. Így lehetséges vevők egyebek között az úttisztítók, a forgalmas csomópontokban a szórólapok kézbesítői vagy azok, akik hoszszabban kénytelenek forgalmas út mellett gyalogolni.
Saját, mini közvélemény-kutatásunk szerint tíz autósból négy a mellények akciós árusítása előtt nem is hallott arról, hogy terveznék kötelezővé tételét. Kettő viszont ennek ellenére már korábban is vásárolt – vagy ha látja, vásárolt volna – ilyet, mert került már az autó lerobbanása miatt abból kiszállva veszélyes helyzetbe.
Volt olyan, aki azért tette ki a mellényt az autóban jól látható helyre, mert úgy vélte, így nem állítják meg őt a rendőrök (tévedett). Van, aki családi biciklitúrákhoz szerezte be, mert az erdei utakon is előfordult, hogy a mellény életet mentett.
Zavarban vannak azonban az emberek azzal kapcsolatban, hogy milyen színű fényvisszaverő mellényt viselhetnek. Nos, mint a rendőrségen megtudtuk, az autósok esetében mindegy. A cégeknél általában az anyagbeszerző dönt. De egyre több cég vásárolja a mellényt reklámajándékként is.

Minőségi különbségek

Bár kapható fényvisszaverő mellény 699 forintért, vehetünk 3100 forintért is. Az árkülönbség oka elsősorban a minőségi különbség. Ami ebben az esetben főként a fényvisszaverő csíktól függ. Nevezetesen, hogy a gyártó márkás csíkot használ-e (ilyen a 3M típusú), és

valóban jól láthatóvá teszi-e viselőjét vagy silányabb hamisítványt. Az árat és minőséget befolyásolja még a felhasznált alapanyag típusa és a varrás feldolgozottsága is.

valóban jól láthatóvá teszi-e viselőjét vagy silányabb hamisítványt. Az árat és minőséget befolyásolja még a felhasznált alapanyag típusa és a varrás feldolgozottsága is. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!