Hírek

2005.05.30. 00:00

Kalandokra váró gyerekek

Nyári tábor, erdei iskola, vadvízi evezés, stresszoldás – néhány pihenést és játszva tanulást ígérő program az iskolaszünetre. Az árak és az időtartamok változatosak.

Kiss G.–Lázin M. A.

[caption id="" align="alignleft" width="320"] A Kondor Béla Általános Iskola diákjai már a nyárra készülnek. Játék közben is folyamatosan arról beszélgetnek, ki hová megy pihenni idén.
[/caption]Két hét és itt a vakáció! Mi lesz a XVIII. kerületi gyermekekkel nyáron? Ez a szülők nagy gondja ebben a városrészben is. A kerületi Bókay Kert Kht. idén is elöl jár a nyári programok szervezésében. A szabadidőközpont 16 hektáros kertje június 27. és augusztus 19. között ad otthont egy nyári napközis tábornak. Elsősorban a kerületi általános iskolák diákjait várják, de a tábor kapuja bárki számára nyitva áll. A jelentkezőket élménygazdag programokkal fogadják a szervezők. A kicsik úszásoktatáson, kézműves-foglalkozáson, báb- és drámajátékon, valamint különböző túrákon vehetnek részt. Ezek mellett kosárlabdázhatnak, focizhatnak és a néptánc alaplépéseivel is megismerkedhetnek. Az egyes foglalkozásokért 1000–2200 forint közötti összeget kell hetente fizetni. A háromszori étkezést napi kettőszázhatvanöt forintért biztosítják. A Bókay Kert udvarán múlt szombaton a strand is megnyitott. Így akinek nincs kedve szabadidejét a tenisz- vagy a biciklipályán eltölteni, fejest ugorhat a medencébe.

A csodálatos zöldterületen kap helyet ebben az évben a Sorsfordító életmódtábor is. – Olyan gyermekeket várunk ide, akik tanulási vagy viselkedési zavarral küzdenek – mondta lapunknak Farkasné Horváth Erzsébet. A szervező Reform Régió Egészségnevelő Közhasznú Egyesület stresszoldó gyakorlatokkal is megismerteti a résztvevőket a tábor ideje alatt. A június 20-tól július 1-jéig tartó eseményre június 8-ig lehet jelentkezni. A Kondor Béla Közösségi Ház az önkormányzattal karöltve egy nemzetközi kőszobrász alkotótábort szervezett a nyárra. A szerdán kezdődő találkozóra jeles művészek érkeznek a környező országokból. Magyarországot Simorka Sándor, Török Ibolya és Záhorzik Nándor képviseli. Az egy hét alatt születő alkotások a kerület köztereit és közintézményeit fogják díszíteni.

– Diákjainkat Dunapatajra, a Szelidi-tó mellé visszük táborba – avat be a nyár örömeibe Haraszti Andrea. A Kondor Béla Általános Iskola pedagógusa hozzátette, az egyhetes kitelepülés durván húszezer forintba kerül személyenként. – Ám a szülőknek kevesebbet kell fizetniük – nyomatékosítja Vida Béla, az iskola igazgatója. Ugyanis a különböző pályázatok révén több mint negyven százalékkal csökkennek a költségek. Pestszentlőrinc legtöbb iskolájában június 17-én lesz a tanévzáró. Egyik kivétel a Logosz Általános Iskola, ahol egy nappal előbb csukják a kapukat. A diákok itt az előttük álló három hónapban egy-egy hetes táborokban vehetnek részt. A mogyoródi telepen lovaglás és természetjárás várja őket.

A Csontvári Kosztka Tivadar Általános és Alternatív Iskola nebulóit Balatonakalira csalogatják. A Brassó Utcai Általános Iskola Kovácspatakra viszi tanulóit. Az alsósok június 19–26, míg a felsősök június 27 és július 3 között pihennek itt. Az árakról nem tudtak felvilágosítást adni, de azt mondták, ez várhatóan nem haladja meg a tíz-tizenkét ezer forintot. Az Ady Utcai Általános Iskola Pestszentlőrinc legrégebbi tanintézménye. Itt hétnapos tiszai vízi tábor várja a gyermekeket. A jelentkezett huszonöt diákot öt felnőtt kíséri. Az ár személyenként meghaladja a huszonötezer forintot. Az Általános és Német Nemzetiségi Iskola augusztus 14-től százfős tábort nyit Balatonakalin. A szülőknek  tízezer forintjába kerül mindez.

Ki makarónira, ki cukoresőre vár az iskolában

Bodor Bence (9): Nem először látogatok a Szelidi-tóra. Itt jól főznek, kapunk mindig makarónit is, ami nekem az egyik kedvencem.

Ghiczy Zsófi és Daniella (8): Tavaly kenyeret is dagasztottunk. Utána megsütöttük és megettük. Idén is lesz főzés, és erdei iskolába is megyünk.

Baffi Bence és Péter (8): Most is ott leszünk. Tavaly fakanálból csináltunk bábokat, és volt kívánsághajó-hajtogatás is. Ilyen lesz idén is.

Molnár Simon (8): Várom a tábori cukoresőt. Ez éjjel jön, s reggelre teleszórja az ágyat. Remélem, most is sokat fogócskázunk majd.

Ghiczy Zsófi és Daniella (8): Tavaly kenyeret is dagasztottunk. Utána megsütöttük és megettük. Idén is lesz főzés, és erdei iskolába is megyünk.

Baffi Bence és Péter (8): Most is ott leszünk. Tavaly fakanálból csináltunk bábokat, és volt kívánsághajó-hajtogatás is. Ilyen lesz idén is.

Molnár Simon (8): Várom a tábori cukoresőt. Ez éjjel jön, s reggelre teleszórja az ágyat. Remélem, most is sokat fogócskázunk majd. A Kondor Béla Általános Iskola diákjai már a nyárra készülnek. Játék közben is folyamatosan arról beszélgetnek, ki hová megy pihenni idén. -->

Címkék#Kerület

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!