Hírek

2005.05.21. 00:00

Három évet elveszítünk az életünkből

Demszky Gábor főpolgármester külföldön van, Bakonyi Tibor környezetvédelemért felelős főpolgármester-helyettes a Parlamentben tárgyalt, ezért Szaszovszki Ferenc osztályvezető vette át tegnap öt zöldszervezet levelét a Városház utcában.

Izing A.

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Gázmaszkban tüntettek tegnap a városháza előtt a zöldek
[/caption] Az Európai Uniónak a tíz mikrométernél kisebb légszennyező részecskékre vonatkozó irányelve szerint 2005-ben 35 olyan napot  enged Budapesten, amikor a porszennyezettség átlépheti a határértéket. Ehhez képest valóban döbbenetes, hogy a Baross téri mérőállomás adatai szerint már március 16-án beköszöntött a 36. hatérték feletti nap. Egy „átlagos” magyar ember egy évet veszít az életéből a porrészecske- szennyezettség miatt. Budapesten ez elérheti a három évet is. Voltak, akik gázálarcban és kerékpáron érkeztek. Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke azonnali intézkedést vár a főpolgármestertől. Kulcsszavuk az autóközlekedés csökkentése, a közösségi közlekedés javítása Budapesten. A porszennyezést a zöldfelületek megtartása és növelése tudja ellensúlyozni. Úgy értesültünk, hogy a Levegő Munkacsoport mégsem lép fel a Margitszigeten építeni kívánt uszodák és VIP-parkolók létesítése ellen. Megerősíti ezt? – kérdeztük Lukács Andrást tegnap a városháza előtt. Az elnök elmondta: korábban tiltakoztak a terv ellen, de beadványukat elutasították. Perre menni pedig a jelenleg folyamatban lévő bírósági eljárások miatt valóban nincs kapacitásuk. Abban a városban, ahol ilyen drámaiaik a légszennyezettségi adatok, nem szabadna a zöldfelületet csökkenti. Azzal ugyanis magunk alatt vágjuk a fát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!