Hírek

2005.05.02. 00:00

Gyurcsány lerántja a leplet

Nem gyökeres reformokat, hanem ésszerű változtatást jelent a száz lépés politikája – jelentette ki Gyurcsány Ferenc kormányfő.

Tibay Gábor

Ma a parlamentben ismerteti a száz lépés politikájának részleteit Gyurcsány Ferenc miniszterelnök. A várható intézkedések néhány pontja már nem titok. Egy hét végi lapinterjújában a kormányfő elmondta: első lépésben megváltoztatják a gyermekgondozási segély melletti munkavállalás szabályait. Ezek szerint a gyes három éve alatt az elején mindenki többet, a végén pedig kevesebbet kap, ez alatt pedig az érintettek nyugodtan elmehetnek dolgozni. A segélyezés rendszerét „munkavállalást ösztönzővé” alakítanák át. Korábban az is elhangzott, a társadalombiztosítási szolgáltatásokat csoportokba sorolnák, a járulékfizetés mértékétől tennék függővé, ki milyen egészségügyi szolgáltatást vehet igénybe.

A kormányfő tegnap az MSZP fővárosi majálisán egyéb részletekre is kitért. Szándékai szerint a jövőben csak olyan vállalkozások indulhatnak közbeszerzési pályázaton, amelyeknek rendezettek a munkaügyi kapcsolatai. Szerinte Magyarországon a kiskapuk irányítják az életet.

Mindazoknak csalódniuk kellett, akik Gyurcsány Ferenctől május elsején konkrétumot vártak – kommentálta lapunknak az elhangzottakat Révész Máriusz, a Fidesz szóvivője. Szerinte a száz lépés politikájával kapcsolatos eddigi megnyilvánulások a „dumakormányzás” folytatását jelentik. Mint mondta, az embereknek elegük van már abból, hogy három év után a kormány még mindig ott tart, hogy át kell gondolni a dolgokat. Szerinte a kabinetnek végre el kellene kezdenie kormányozni. – Ha mindez nem történik meg, leszakadásunk tovább erősödik a térségben – tette hozzá.

Igazságosabb rendszert

A kormányfő mellett a szakminiszterek is árultak el részleteket a száz lépés politikájáról. Kiss Péter kancelláriaminiszter azt jelentette be: 400 milliárd forint átrendezése várható a családpolitikában, a magas jövedelműek felől az alacsony jövedelműek irányába. Csizmár Gábor munkaügyi miniszter más konkrétumként azt ismertette, hogy megszűnik a minimálbér teljesíthetetlen normákkal történő kijátszásának lehetősége.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!