Hírek

2005.05.14. 08:25

„Gyűlölöm a kudarcot!”

Műsorkészítő cég főnöke. Hét és fél éve vezeti a Naplót. Felesége, két fia van. Azt vallja, hogy a pénz nem egyenlő a boldogsággal. De pénz nélkül nem lehet az ember boldog. Ő Sváby András.

Balaton Balázs

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Sváby András mindig azt mondta: képernyőn kívül is van élet. Szerinte neki sikerült ezt bebizonyítania. Legnagyobb bukásnak a Katalin bírónőt és a Big Brother 2-t, sikernek a Naplót, a Megasztárt és a Jóban, Rosszbant tartja.
[/caption]– Hogy van?
– Köszönöm, mindig jól vagyok. Most éppen nagyon boldog, mert a Megasztárt – most nem foglalkozom nézettséggel – jó volt nézni. Látni egy világszínvonalú produkciót, amely tényleg bárhol, bármelyik országban sugárzásra kerülhetett volna. Ez óriási élmény. Pár centivel most minden TV2-s és minden Interaktív-dolgozó a föld fölött jár. Pedig ez ebben a szakmában tilos.

– Eljött a pihenés ideje?
– Szó sincs róla. Azt tudni kell, hogy soha nem lehet beleülni a tutiba. Mindig azt mondom, ha az egyik nap jó a nézettséged, akkor az nem jelenti azt, hogy másnap és harmadnap is jó lesz. De most egyszerűen még nem tudunk napirendre térni a Megasztár sikere óta.


– Lesz Megasztár 3?
– Nem akarok ködös választ adni. Értelemszerűen egy sikerszériát nem lehet megszakítani, csak nem tudok még időpontot mondani. Készülünk rá. Azt gondolom, anélkül, hogy túl nagy szavakat használnánk, tényleg kell ez az országnak. Jót tesz az embereknek, hogy látnak tehetségeket feltűnni.


– Mindenképpen újdonság volt ez a műsor.
– Igen. Úgy gondolom, ma már nagyon sokban különbözik egymástól a két kereskedelmi csatorna. Az egyik csatornán agyonverik egymást az ismert emberek, a másik csatornán pedig sztárok születnek. Ha mindenképpen ragaszkodunk ehhez a szóhoz, amit én nem nagyon szeretek. Ezzel szerintem teljesen elvált a két csatorna egymástól. A mi nézőnk most fiatal vagy fiatalnak érzi magát. A TV2 nézői nagyon értékes emberek, és szeretnénk őket megtartani.

– Melyik műsorra a legbüszkébb?
– Nagyon sok produkcióra büszke vagyok. Mondhatnám a Naplót, mert már hét és fél éve gyakorlatilag verhetetlen, és az emberek megszokták, hogy ha vasárnap este van, akkor a Naplót nézik. Ugyanaz a csapat csinálja az első perctől kezdve. A hétfői értekezleten kibeszéljük az előzőt és megbeszéljük a következő adást. Dorogi Gabi garantáltan hoz valami süteményt, amit ő sütött...

– Van egy mondat, amely elhangzik minden hétfőn, ugye?
– Igen. „Erre a hétvégére meg kell csinálnunk minden idők legjobb Naplóját.” A tévézésben egyrészt gyötrelem, másrészt szépség, hogy mindig meg kell az embernek újítani saját magát és a műsorát. Máskülönben úgy elszáll az éterben, hogy két perc múlva senki sem emlékszik rá.

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Nemrég Mexikóban nyaralt feleségével és gyermekeivel
[/caption]– Miért lett új műsorvezető-társa?
– Azurák Csaba már bevált bútordarab. Egyébként nem lehet valaki 52 héten keresztül vasárnap esténként a képernyőn. Egyrészt én is elmehetek nyaralni, én is lehetek influenzás. Örülök, amikor látom, hogy nem a két műsorvezetőtől függ a nézettség. Másrészt nekem is vannak más ambícióim. Lehet, hogy szeptembertől egy kicsit más műsorban is feltűnök.

– Új műsort vezet majd? Mit lehet erről tudni?
– Ez most a legtitkosabb műsortervünk. Egyelőre ennyit lehet róla tudni.

– Említette a Napló sikerét. Mennyire vált be az új szappanopera?
– Büszke vagyok a Jóban, Rosszban sorozatra. Hatalmas beruházással építettünk egy stúdiót, ami azt gondolom, hogy ma Magyarországon a legkorszerűbb. Rizikót vállaltunk, mert ha ez nem működik, akkor nagyot buktunk volna. Azt szoktam mondani, hogy akkor marhavagonban mentem volna a Gulagra...

– Kivárja a TV2, amíg a Jóban, Rosszban nézettsége elég magas lesz?
– Nem kivárja, hanem kivárta. A nézettség már fölötte van annak az elvárásnak, amit erre az időre terveztünk.

– A TV2 híres volt arról, hogy gyorsan megszűntek a műsorok. Például a Katalin bírónő.
– Volt egy ilyen időszak. Ma már kezd beállni egy stabil műsorstruktúra. Ha a Katalin bírónő előtt csinált volna velem interjút, akkor azt mondtam volna: rá merem tenni a nem tudom, mimet, hogy a műsor sikeres lesz. Nagyon hittem benne.

– Németországban, Amerikában bevált. Nálunk miért nem?
– Sokat gondolkodtam ezen. Katalin hiteles figura volt, az ügyvédek, az ügyészek jók voltak. A műsort ennek ellenére minden idők legnagyobb bukásaként könyvelhetjük el, amihez nekem közöm volt. Nagyon nehezen éltem meg. Ugyanis gyűlölöm a kudarcot.

– Mit gondol, mi volt a bukás oka?
– Olyan pofonegyszerű az ok, hogy előtte, nem is tudom, miért nem jutott eszembe. Magyarországon a bíróságnak, a bírónak nincs tekintélye. Ennyi.

– Mi az, amire ma Sváby András még szakmailag vágyik?
– Ha nincsenek az embernek vágyai, az borzasztó lehet. Apám mindig azt mondta: legyenek álmaid és vágyaid, mert azok megvalósulnak. És ez tényleg így van. Nekem most nincs nagyobb vágyam annál, mint hogy külföldre is gyártsunk műsorokat. A mai magyar kreatív munkaerő külföldön is tudna dolgozni. Nemrég a holland televíziónak készítettünk műsort. Sikerrel ment, már megrendelték a következő szériát is. Szép csendben legyártottuk Magyarországon magyar operatőrökkel, magyar szerkesztőkkel, magyar világosítókkal, magyar rendezőkkel. Most Kelet-Európa felé szeretnénk nyitni.
Természetesen szakmailag vannak dolgok, amiket még szeretnék elérni. Állandóan pörög az agyam. Azt nagyon szeretném, hogy a családommal, gyerekeimmel ne legyen semmi gond.

– Hobbi?
– Szeretek horgászni. Nem a halfogás a lényeg, hanem hogy kiülök a barátommal valami szép helyre. Semmi mást nem csinálok, csak kinézek a fejemből.
Ez szerintem óriási dolog.

– Kedvenc étel?
– Tengeri herkentyű, vagyis halmániás vagyok. Hal, bármilyen formában.

– Ital?
– Természetesen bor. Szeretem
a jó fehérborokat, a jó vörösborokat, a jó rozékat. Azt hiszem, más nincs is.

– Kedvenc város?
– Azt hiszem, Róma. Az az a hely, ahol még soha nem voltam rosszkedvű. Szeretem az olaszokat. Ifjú fejjel voltam kínai tudósító, úgyhogy imádom Ázsiát. Ázsia szerelmese vagyok. De oda értelemszerűen nem tud az ember olyan gyakran elmenni.

– Melyik az a műsor, amelyet az őszi, egyelőre titkos terv mellett még nagyon szívesen csinálna?
– Szeretném egyszer vetélkedő- műsorban kipróbálni magam. Biztos, hogy ha ebből lesz is egyszer valami, akkor is mondjuk öt év múlva. Annyi jó kolléga van, hogy senkitől nem akarom elvenni a képernyőt.

– Milyen főnök?
– Én úgy tudom, hogy szeretnek. De hát minden főnök azt hiszi, hogy szeretik. Azt gondolom, ha én szeretem őket, akkor ők is szeretnek engem. Remélem, hogy így van.

Két fiáról és a pénzről

Tomi egy kicsit jobb tanuló is lehetne, de hát én sem voltam jobb. Peti jövőre megy iskolába, vele nem lesz gond, azt már most lehet látni. Jól érzem magam a bőrömben, anyagilag is rendben vagyok.

Az életben szerintem fontos dolog a pénz. Ami nem egyenlő a boldogsággal. De pénz nélkül nem lehet az ember boldog. Imádom a családomat, szép házban lakom, nyáron elmegyek nyaralni. Nekem több nem kell.

Névjegy

1967. október 24.

Nős, két gyermek édesapja.

1990-ben kezdett a Magyar Rádiónál. Dolgozott az MTV-nél, majd két évig a rádió pekingi tudósítója. 1997-ig az MTV különböző műsoraiban szerkesztő-riporter. Ebben az évben kezd dolgozni a TV2-nél.

A Napló műsorvezetője. 2000-ben Kereszty Gábor barátjával megalapítja az Interaktív Televíziós Műsorkészítő Kft.-t, amelynek jelenleg is vezetője.

Az életben szerintem fontos dolog a pénz. Ami nem egyenlő a boldogsággal. De pénz nélkül nem lehet az ember boldog. Imádom a családomat, szép házban lakom, nyáron elmegyek nyaralni. Nekem több nem kell. Névjegy 1967. október 24.

Nős, két gyermek édesapja.

1990-ben kezdett a Magyar Rádiónál. Dolgozott az MTV-nél, majd két évig a rádió pekingi tudósítója. 1997-ig az MTV különböző műsoraiban szerkesztő-riporter. Ebben az évben kezd dolgozni a TV2-nél.

A Napló műsorvezetője. 2000-ben Kereszty Gábor barátjával megalapítja az Interaktív Televíziós Műsorkészítő Kft.-t, amelynek jelenleg is vezetője. Sváby András mindig azt mondta: képernyőn kívül is van élet. Szerinte neki sikerült ezt bebizonyítania. Legnagyobb bukásnak a Katalin bírónőt és a Big Brother 2-t, sikernek a Naplót, a Megasztárt és a Jóban, Rosszbant tartja. Nemrég Mexikóban nyaralt feleségével és gyermekeivel -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!