Hírek

2005.05.30. 00:00

Gyerekekre vadásznak a rablóbandák

Nem telik el olyan nap Budapesten, hogy ne támadnának meg fiatal-, sőt gyermekkorút a mobiltelefonja miatt. A támadók gyakran csapatokban járó fiatalok. Drogra, bulizásra kell a pénz, ám olyan rablópalánta is akadt már, aki csak szórakozásból kockáztatta a szabadságát. A rablásért ugyanis akár 15 év börtön is kiszabható.

Szemán L.

A tettesek kifigyelik a náluk gyengébbeket, hogy kinél van mobiltelefon, sétálómagnó, ki visel a nyakában ékszert. Főleg a fiatalabb rablócsapatoknál figyelhető meg, hogy nem érdekli őket, ha tömeg van. Támadtak már meg gyereket fényes nappal aluljáróban is. Lefogják áldozatukat, kést szorítanak az oldalához, és elveszik értékeit. Mindez csak néhány pillanatig tart, és már el is futnak.

A BRFK statisztikái szerint a fiatalkorúak kirablóinak közel felét elfogják, ám ennek ellenére aggasztóan nő az ilyen bűncselekmények száma. A nyári szünetben is várhatóak további támadások, hisz a gyerekek sok időt töltenek el az utcákon, parkokban. A főkapitányság ajánlásokat fogalmazott meg számukra és szüleik számára:

- Az ékszereket és egyéb értéktárgyakat, így a mobilt is rejtve viseljék.
- A telefont soha ne hordják jól láthatóan, például nyakba akasztva. A nyílt utcán lehetőleg ne telefonáljanak.
- Ha idegen megkérdezi az időt, soha ne vegyék elő a telefont, hogy az alapján mondják meg. 
- Ha veszélyben érzik magukat, azonnal kérjenek segítséget felnőttől.
- Támadás esetén maradjanak nyugodtak, ne álljanak ellen. Nézzék meg jól az elkövetőket. Utána azonnal értesítsék szüleiket és a rendőrséget.
- A szülők ne vegyenek méregdrága készülékeket csemetéiknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!