Hírek

2005.05.21. 06:31

„Gerevichék mellett mi csak statisztáltunk!”

2003 után idén már másodszor tart az Eötvös Loránd Tudományegyetem biológus és vegyész doktoranduszainak előadássorozatot dr. Hámori Jenő (71), a New Orleans-i Tulane Egyetem tavaly nyár óta nyugdíjas biokémia professzora. A hajdani kiváló vívó 49 éve, Melbourne-ben tagja volt az olimpiai bajnoki címet nyerő, nagyszerű magyar kardválogatottnak.

Jocha Károly

– Vicsek Tamás úr, az ELTE tanszékvezetője hívott meg immár másodszor, hogy ezt a kurzust levezessem. Ingyen is szívesen jövök, annál is inkább, mert egy későbbi könyvem megírásához nekem is segítség ez a lehetőség. Mivel kedvezőek a visszhangok, előfordulhat, hogy ezután évente hazalátogatok.
– A doktoranduszok jól járnak, miközben az 1956-ban elment vendégprofesszor is itthon érzi magát.
– Pontosan fogalmazva, nem tértem vissza Melbourne-ből, ahol a váratlan amerikai utazási lehetőségnek én sem tudtam ellenállni. Nagyon meg kellett küzdeni a beilleszkedéssel, miközben rettenetesen hiányzott
a család, a barátok, a vívótársak.

– Akik között ott voltak az abszolút világsztárok, Gerevich Aladár, Kovács Pál és Kárpáti Rudolf is.
– Nagyon jól emlékszem, Győrből először 1948-ban jöttem Budapestre versenyezni, s mindjárt megnyertem az országos ifibajnokságot. 1952-ben, az érettségi után kerültem a Budapesti Haladáshoz, s a világhírű mesterhez, Szabó Lászlóhoz. Innen közelítettem a nagy trió tagjaihoz, a legendás Jekelfalussy-Piller György segítségével. Nem szégyellem bevallani, hogy az akkori fiatalok – Magay Dániel, Keresztes Attila, Horváth Zoltán és jómagam – csak statiszták lehettünk Gerevich Aladárék mögött. Tulajdonképpen a csapatba kerülés volt a legnehezebb, utána már természetesnek vettem, hogy a magyar kardválogatott Melbourne-ben is aranyérmet szerzett.

– Amerikában a beilleszkedés éveiben maradt ideje a vívásra?
– Kétszer lettem egyéni bajnok, az 1964-es tokiói olimpián vívtam a 7. helyezett amerikai csapatban. Hobbi szinten a mai napig működtetek egy vívóklubot. Egyébként 2003-ban beválasztottak az amerikai vívás Colorado Springsben lévő Hall of Fame-jébe.

– Régi sporttársaival tartja a kapcsolatot?
– Rendszeres hazalátogató vagyok, de Amerikában is hallok időnként magyar szót. Egykori melbourne-i csapattársam, a Kaliforniában élő Magay Dániel az egyik legjobb barátom, de a négy évvel később, 1960-ban, Rómában csapatban olimpiai aranyat nyert, a floridai Orlandóban letelepedett Delneky Gáborral is jó a kapcsolatom. Már most nagyon várom az 1956-os olimpikonokkal a találkozást, amelyre reményeim szerint 2006 novemberében, a MOB szervezésében, Melbourne-ben kerül majd sor.

Hámori Jenő

Született: Győr, 1933. 08. 27.

Sportága: kardvívás

Egyesülete: Budapesti Haladás

Legjobb eredményei: olimpiai bajnok (1956, csapat), világbajnok (1955, csapat)

Sportága: kardvívás

Egyesülete: Budapesti Haladás

Legjobb eredményei: olimpiai bajnok (1956, csapat), világbajnok (1955, csapat) -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!