Hírek

2005.05.21. 00:00

Felére csökkenhet a számla

Válasszunk magas alapdíjat és alacsony percköltséget, ha sokat beszélünk. A szolgáltatók akciós ajánlataival valóban spórolhatunk.

Bak M.–Kaszás E.

[caption id="" align="alignleft" width="107"] Ma már nem néznek bennünket madárnak a szolgáltatók
[/caption]Noha még nem általános gyakorlat, mindinkább terjed a telekommunikációs cégek körében, hogy kínálatuk díjaiból engedményt adnak, ha egynél több szolgáltatásra fizet elő valaki. Ez természetesen nem puszta jótétemény részükről, hanem a fogyasztók megtartásának és továbbiak szerzésének eszköze, ha a szolgáltatók mindent kínálnak, amit csak lehetséges, és azt összekapcsolva értékesítik. Nálunk a legnagyobb cégé, a Magyar Telekomé (korábban Matáv) a legszélesebb körű kínálat. Számos variációban adódna lehetőség csomag összeállítására a vezetékes telefon–internet– kábeltévé palettán.

Akár a felére is csökkenthetik a havi telefonszámla költségeket azok, akik alapos tanulmányozás után igénybe veszik a különböző szolgáltatók kedvezményeit. Persze elsősorban akkor, ha az átlagosnál többet beszélnek. (Az átlag vezetékes vonalakon jelenleg havonta 225,5 perc, mobilon 112,65 perc.)

 Telefonszolgáltatásokra a legtöbbet azok költik – másik oldalról: ők faraghatják le a legeredményesebben a kiadásaikat -, akiknek van otthon saját vezetékes telefonjuk, továbbá van mobiltelefonjuk, kábeltelevíziós csatlakozásuk és internetes elérhetőségük. Az ő havi háztartási kiadásaiknak ugyanis a 16,3 százaléka ezeknek a szolgáltatásoknak a kifizetéséből származik. Míg azoknak, akik csak vezetékes telefonnal rendelkeznek, a telefonszámla az összes kiadásaiknak a 6,8 százaléka. Akik pedig egyáltalán nem rendelkeznek saját telefonnal, és csak nyilvános állomásokat használnak, kiadásaiknak mindössze 1,5 százalékát fordítják távközlésre.

Egy átlagos havi telefonszámla tartalma: a vezetékes telefonra 6223 forint, a mobilra 10278, a kábeltévére 2616 és az internetre 7038 forint. A spórolás első lépcsője, ha megvizsgáljuk, hogy szükségünk van-e egyáltalán mindegyikre külön-külön. Ez korántsem biztos, hiszen a saját rendszerükön belül szinte valamennyi szolgáltató – legyen az eredetileg telefonos, internetes vagy kábeles – egyszerre kínál mindent: beszélgetést, szörfözést a világhálón és közvetlen online kapcsolatú levelezést az ismerősökkel.

Visszatérve a költségekhez: ha a különböző kommunikációs szolgáltatásokat egy helyen rendeljük meg, általában kedvezményes csomagok között választhatunk. Ebből a szempontból azonban egyelőre kivétel a Deutche Telekom tulajdonában álló Magyar Telekom. Internetes szolgáltatója az egykori Axelero, mobilszolgáltatója az egykori Westel, mai T-Mobil. A cégcsoport sajtóirodáján kérdéseinkre válaszolva ugyanis elmondták: jelenleg valóban nincs még közös, kedvezményes csomagjuk, de dolgoznak rajta.

Bár a mobilozás percdíjai általában lényegesen magasabbak, mint a vezetékesé, ez az előny máris eltűnik, ha például a vezetékesről gyakran vagyunk kénytelenek mobilkészüléket hívni.  Más és más elfizetői csomag a kedvezőbb ugyanis, ha jellemzően napközben vagy inkább este beszélünk. A telefonszolgáltatásban második Invitel (mintegy 400 ezer előfizető) „kettő az egyben” pakkot állított össze . Telefon plusz internet, kapcsolt vonali (modemes) és szélessávú egyaránt lehetséges. Ha valaki a kettőt egyben veszi igénybe, 1600–2000 forint (10–15 százalék) engedményben részesül a választott csomagtól függően. Elérhető még megtakarítás a telefon előfizetési díjában is, vagyis a használat során is termel magának kedvezményt az előfizető.

A szolgáltatási területén telefonálást, kábeltévét és internetet is nyújtó UPC Magyarország is elsősorban a távbeszélő-előfizetésből ad kedvezményt csomag esetén, összesen hatféle összeállításban. A 2500 forintos telefon alapdíja kevesebb mint felére, 1240-re mérséklődik, ha mellé társul a kábeltévé és a három internetváltozatból a középső vagy a legdrágább. A legkisebb kedvezmény (12,5 százalék) a telefon+kábeltévé összekötésekor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!