Hírek

2005.06.01. 00:00

Érettségikáosz után esélyegyenlőtlenség?

Megalapozottnak tartja a Magyar Rektori Konferencia azokat a szülői kifogásokat, amelyek szerint az idei érettségi rendszerben sérül a diákok esélyegyenlősége. Emiatt fontosnak tartják, hogy olyan rendszerben kerüljenek be a fiatalok az egyetemre, amelyben senki sem szenved hátrányt.

T. G.

Besenyei Lajos, a szervezet elnöke lapunknak elmondta: igazságtalannak tartják, hogy a korábban érettségizettek addigi eredményük beszámítása mellett már akkor is kaphatnak hét pluszpontot, ha az emelt szintű vizsgát legalább 30 százalékosan teljesítik. Az idén vizsgázóknak azonban mindehhez legalább 90 százalékot kell hozniuk. A konferencia javasolja, a korábban vizsgázottak ne vehessék igénybe a fenti kedvezményt. A rektor kérdésünkre elmondta, állásfoglalásukat eljuttatják az oktatási tárcához is, ám a felsőoktatási intézmények ezen túl nem tehetnek semmit sem az ügyért.

Lapunkat a szaktárca sajtóosztálya tegnap úgy tájékoztatták: a minisztérium annak a rendeletnek a segítségével kívánja garantálni az esélyegyenlőséget, amely szerint a szakminiszter, ha egyenlőtlenséget tapasztal, módosíthatja egyes szakok felvételi keretszámait az idén érettségizők javára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!