Hírek

2005.05.31. 00:00

Érettségi után most a szakvizsgáknál is hiba

Az érettségi után a szakvizsgákat sem tudta hibák nélkül lebonyolítani az oktatási tárca. Ezúttal rossz megoldókulcsot adtak az írásbeli feladatokhoz.

Szakács Árpád

Hibákkal teli megoldókulcsot mellékelt az oktatási tárca az egy héttel korábban lezajlott vendéglátó-ipari szakvizsgák írásbeli feladatai mellé – jelentette ki tegnap Molnár Tamás, a Jobbik Magyarországért Mozgalom alelnöke. – Ha a javító tanár nem veszi észre a pontatlan adatokat és a minisztérium kötelező javítókulcsait használja, diákok ezrei is megbukhatnak a szakvizsgán – tette hozzá.

A Jobbik politikusa kifejtette: a leggyakoribb hibák közé tartozik, hogy bizonyos feladatok eredményét rossz áfakulcs alapján számolták ki. Több szakvizsga megoldókulcsaiból válaszelemek is hiányoznak, így hiába ad valaki egyes kérdésekre jó választ, a megoldókulcs szerint erre nem kaphat pontot. Érdekesség, hogy számos esetben elfelejtették mellékelni az értékelési útmutatót, így a javító tanár fantáziájára van bízva, hogy hány pontért milyen jegyet ad a dolgozatra. A párt úgy tudja, a tanárok sok helyen észlelték a hibákat, de az eset után indokoltnak tartják a múlt hétfőn írt dolgozatok újrajavítását azért, hogy senki ne szenvedjen sérelmet a tárca gondatlansága miatt. Molnár Tamás az oktatási tárca előtt bemutatta a birtokukba került hibás javítókulcsokat tartalmazó dokumentumokat.

Lapunk tegnap megkereste a szakminisztériumot, ahol azt közölték: nem tudnak arról, hogy hibás javítókulcsok kerültek volna kiosztásra az idei szakvizsgán. Hasonlóan fogalmazott Magyar Bálint oktatási miniszter is, aki azt közölte: ez ügyben sem az Országos Közoktatási Értékelési és Vizsgaközponthoz, sem a szakképző intézethez nem érkezett bejelentés a hibákról. Magyar Bálint úgy tudja: kisebb gondok akadtak ugyan, de a bejelentés alapján csak egyetlen elírás történt, ez azonban szerinte a gyerekeket semmiképp sem érinti.

Költségek: nincs válasz

Az Oktatási Minisztérium lapzártánkig még nem tudta megmondani, mennyibe is kerültek az újragyártott írásbeli érettségi tételsorok. A tárca az írásbeli vizsgák lezajlása utánra ígérte az összesítést. A tételek vizsgahelyszínre juttatásában segédkező Belügyminisztérium elkészült a számvetéssel: eszerint 160 millió forintos kiadással járt munkájuk úgy, hogy számos feladatot ingyen végeztek el többek között a közigazgatási hivatalok, iskolák munkatársai. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete arra hívta fel a figyelmet, a megismételt matematikaérettségiben közreműködő felügyelőtanároknak is pluszdíjazás jár az előre nem tervezett ügyeleti időért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!