Hírek

2005.05.24. 00:00

CD-kalózok szívják Caramel vérét

Több milliárd forintos kiesést jelent az alkotóknak és az államkasszának az illegális hanghordozó-kereskedelem. A legújabb áldozat Caramel. A Megasztár győztesének már két hamisított lemezét árulják a kínai piacokon, miközben az énekes otthon lábadozik gerincsérve miatt.

Körmendi Gábor

[caption id="" align="alignleft" width="319"] A begyűjtött hamisított hanghordozókat a hatóságok időnként látványosan megsemmisítik. A jogvédők hiába küzdenek, az emberek mégis vevők az olcsóbb, silányabb termékekre.
[/caption]A feketepiac már évek óta szívja a magyar és külföldi popszakma vérét. Hiába próbálkoznak egyre többen azzal, hogy másolásvédett hanghordozókra írják zenei anyagaikat, a hamisítványok ennek ellenére „gyilkos vírusként” lepik el az országos piacot. A Reggel a józsefvárosi kínain több illegális termékre is felfigyelt. A törvénytelenül másolt hanghordozókon többnyire az eredeti zenei anyag hallható. A dalok nagy részét internetről töltik le. Az így készített másolatokat 1000–1200 forintért árulják országszerte. – Az ilyen módon rögzített anyagok kereskedelmi forgalmazása bűncselekmény – mondta lapunknak Horváth Péter, a ProArt – Szövetség a Szerzői Jogokért Egyesület vezetője. A jogvédőknek, mivel civil szervezetként működnek, nincs nyomozati jogkörük, de az általuk gyűjtött adatok és információk egy-egy konkrét feljelentés esetén nagyban segítik a rendőrségi nyomozást.

A szervezeten belül működik egy „utcai kalózkommandó” is. Feladatuk azon helyek megfigyelése, ahol rendszeresen árulnak „jogmérgezett” hanghordozót. Mivel munkájuk nem veszélytelen, vezetőjük csak név nélkül nyilatkozott. „Járjuk a piacokat, fülelünk és nézelődünk. Nincs jelenleg olyan piac a fővárosban, ahol ne árulnának kalózkiadványokat. Munkánk sziszifuszi, ahogy felszámolunk egy hálózatot, a hamisítók arrébb mennek pár standot, lecserélik mobiltelefonjukat, és folytatják tevékenységüket.”

– Bosszant, ami történik, de a lemezhamisítás az egész zenei iparra nézve káros. A hamisítványok terjedése miatt alig lehet komoly lemezeladást produkálni manapság. Másrészt azonban ebből is látszik, hogy az emberek szeretnek, és amíg nem lesz saját önálló lemezem, így próbálnak belopni  engem az otthonukba – mondta a Reggelnek Caramel. Akinek – bár még nincs önálló lemeze – a feketepiacon már árulják a korongját. A TV2, figyelembe véve lapunk információit, feljelentést tesz ismeretlen tettes ellen a rendőrségen.

– Elkövetünk mindent, hogy ne érje kár se Caramelt, se a többi megasztáros előadót. A kalózkiadványokon hallható hangfelvételek a TV2 tulajdonában vannak, azokat az engedélyünk nélkül használták, ezért megtesszük a feljelentést – közölte Lóránt Gergely, a csatorna kommunikációs igazgatója. Információink szerint már több ezer illegális Megasztárhoz kapcsolható kalózkiadványt értékesítettek a feketézők.

– Rontják az előadók lemezeladási esélyeit ezek a kiadványok. Az emberek többsége nem engedheti meg magának, hogy egy előadótól egy éven belül több albumot is megvásároljon. A jelenlegi életszínvonal mellett az emberek először a kulturális kiadásaikat csökkentik – mondta Márkus Éva, a Universal Kiadó munkatársa. Tavaly novemberben 420 CD-másoló berendezést, majd 60 ezer másolt és 40 ezer még üres CD-t foglaltak le Mexikóban. Ez volt a hatóságok legnagyobb csapása a zenemaffiára Latin-Amerikában. A lefoglalt CD-másoló berendezések egy év alatt 58 millió hamis hanghordozó előállítására voltak alkalmasak, ami több, mint az összes legális CD-eladás a közép-amerikai országban.

Nemzetközi felmérések szerint Mexikó ezzel a kalózkodás szempontjából a világ tíz legfertőzöttebb országa közé tartozik. Keleten sem jobb a helyzet. Kínában, Malajziában és Tajvanon is hatalmas hamisítóközpontok ontják az illegális zenét. Kínában a piac 95 százalékát a kalóztermékek uralják. A hamisított termékek piaci értéke meghaladja a húszmilliárd dollárt; ennek jelentős hányada hangfelvétel vagy más, a zenei iparhoz köthető termék (CD, DVD stb). Az USA felszólította Ukrajnát, hogy szabjon gátat az országban folyó kalóztevékenységeknek, ugyanis csak az amerikai hanglemezkiadók évente mintegy kétszázmillió dolláros kárt szenvednek el az Ukrajnában milliószámra másolt zenei CD-k miatt.

Megalemezek

- 2004-es első Megasztár-válogatás – 22 700 db

- 2004-es Best of album + DVD – 12 500 db

- Tóth Vera: Ébren álmodom – 15 000 db

- Oláh Ibolya: Egy sima, egy fordított – 36 000 db

- Gáspár Laci: Hagyd meg nekem a dalt – 30 000 db

- Szabó Leslie: Van hová és van miért – 8000 db

- 2005-ös első Megasztár-válogatás – 15 400 db

A slágerek bolti ára

Ha megveszünk egy CD-t, akkor a boltban kifizetett összeg 25 százaléka áfa címén az állam zsebébe kerül. További 9 százalék ismét a költségvetésbe vándorol kulturális járadék címén. A kiskereskedők általában 25–35 százalékos haszonkulccsal dolgoznak. Az előadók a hanghordozó bruttó árának minimum 15, maximum pedig 30 százalékat kapják, és ehhez jön még 12 százaléknyi szerzői jogdíj. A kiadó céget terheli ezen felül még a hanganyag elkészítéséhez felhasznált stúdióidő költsége és a promóciós kiadások.

Világméretű csalás és csillagászati bevételek

A Nemzetközi Hanglemezipari Szövetség (IFPI) adatai szerint a forgalomban levő CD-k majd 50 százaléka illegális példány, az uniós országok közül a kalózkodás központi területei Görögország, Olaszország és Spanyolország. Az IFPI felmérése arra is rámutat, hogy a legproblémásabb régiónak az egykori szocialista tömb országai tekinthetők. Csehország, Lengyelország és a balti államok egyfajta folyosó szerepet töltenek be, amelyen keresztül az oroszországi és ukrán „CD-gyárakból” nagy számú hamisított áru áramlik az unióba. Tavalyi rekordmennyiségű, összesen 1,1 milliárd hamis zenei CD cserélt gazdát.

Az illegálisan lemásolt zenei albumok értékesítésével a kalózok évi 4,5 milliárd dolláros kárt okoznak a zeneiparnak. Becslések szerint 2003-ban a világszerte eladott kompaktlemezek 35 százaléka volt írható CD-n terjesztett kalózmásolat, s míg 2000-ben még csak 5 legális lemezre jutott egy hamis, addig 2003-ra már minden három eladott eredeti CD-re jut egy kópia. A jövőben egyre nehezebb lesz kordában tartani a hamisítók nyereségvágyát.

Az IFPI felmérése arra is rámutat, hogy a legproblémásabb régiónak az egykori szocialista tömb országai tekinthetők. Csehország, Lengyelország és a balti államok egyfajta folyosó szerepet töltenek be, amelyen keresztül az oroszországi és ukrán „CD-gyárakból” nagy számú hamisított áru áramlik az unióba. Tavalyi rekordmennyiségű, összesen 1,1 milliárd hamis zenei CD cserélt gazdát.

Az illegálisan lemásolt zenei albumok értékesítésével a kalózok évi 4,5 milliárd dolláros kárt okoznak a zeneiparnak. Becslések szerint 2003-ban a világszerte eladott kompaktlemezek 35 százaléka volt írható CD-n terjesztett kalózmásolat, s míg 2000-ben még csak 5 legális lemezre jutott egy hamis, addig 2003-ra már minden három eladott eredeti CD-re jut egy kópia. A jövőben egyre nehezebb lesz kordában tartani a hamisítók nyereségvágyát. A slágerek bolti ára Ha megveszünk egy CD-t, akkor a boltban kifizetett összeg 25 százaléka áfa címén az állam zsebébe kerül.

További 9 százalék ismét a költségvetésbe vándorol kulturális járadék címén. A kiskereskedők általában 25–35 százalékos haszonkulccsal dolgoznak. Az előadók a hanghordozó bruttó árának minimum 15, maximum pedig 30 százalékat kapják, és ehhez jön még 12 százaléknyi szerzői jogdíj. A kiadó céget terheli ezen felül még a hanganyag elkészítéséhez felhasznált stúdióidő költsége és a promóciós kiadások. Megalemezek - 2004-es első Megasztár-válogatás album – 22 700 db

- 2004-es Best of album + DVD – 12 500 db

- Tóth Vera ébren álmodom című albuma – 15 000 db

- Oláh Ibolyának, a Megasztár ezüsttorkú énekesnőjének Egy sima, egy fordított albuma – 36 000 db

- Gáspár Laci Hagyd meg nekem a dalt című albuma

– 30 000 db

- Szabó Leslie Van hová és van miért című albuma

– 8000 db

- 2005-ös első Megasztár-válogatás – 15 400 db A begyűjtött hamisított hanghordozókat a hatóságok időnként látványosan megsemmisítik. A jogvédők hiába küzdenek, az emberek mégis vevők az olcsóbb, silányabb termékekre. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!