Hírek

2005.05.14. 08:50

Amerikai milliárdos kezében a Man United

Malcolm Glazer amerikai milliárdos a részvények 72 százalékát birtokolja, s további 3,1 százalék megszerzésével a világhírű klub korlátlan ura lehet.

Riskó Márton

[caption id="" align="alignleft" width="214"] Az elkeseredett hívek napok óta tüntetnek az Old Trafford környékén. Néha nem is „szalonképes” kifejezésekkel.
[/caption]Bekövetkezett, amitől az angol csapat szurkolói a leginkább tartottak: az általuk nem kedvelt tengerentúli üzletember szép lassan felvásárolta az értékpapírok nagy részét. Glazer az elmúlt két hónapban 28,11 százalékra emelte tulajdonhányadát. Akkoriban a két versenyló-tulajdonos, John Magnier és J. P. McManus rendelkezett a legnagyobb részesedéssel, 28,89 százalékkal, a Tampa Bay amerikaifutball-csapat tulajdonosa azonban ezt is megvette. Ezzel minden akadály elhárult Glazer elől, hogy megtegye 790,3 millió fontos várárlási igényét a Manchester Unitedre, miután tulajdonrésze már meghaladja a 30 százalékot. A korlátlan hatalomhoz a részvények 75,1 százaléka szükséges.
Az amerikai pénzember hatalomra kerülésével nagy kérdés, hogy marad-e posztján Sir Alex Ferguson, az MU legendás menedzsere. Brit sajtóértesülések szerint Glazer eltávolítja posztjáról a manchesteri együttessel sikert sikerre halmozó szakembert. Magnier és McManus állítólag azért is adta el részvényeit, mert bosszút akartak állni Fergusonon, amiért a szakvezető üzleti nézeteltérésbe került velük egy nagy értékű versenyló tulajdonjoga körül kirobbant vitában. Más hírek arról szólnak, hogy Glazer nem állítja fel a kispadról Fergusont, sőt 100 millió dollárt adna a menedzsernek játékosvárásárlásra. Szintén maradhat a posztján David Gill klubigazgató, ám az igazgatótanácsban lesznek változások, többek között azért, hogy helyet szorítsanak Glazer két fiának, Joelnek és Avinak. 
A világ leggazdagabb futballklubjában részesedéssel bíró szurkolók egyáltalán nem örülnek Glazer hatalomnyerésének. Több ezren tüntettek az Old Trafford-stadion előtt, hogy megakadályozzák a 76 éves amerikai milliárdost célja elérésében. Jogos a félelem, hogy Glazer érzelmileg nem kötődik a klubhoz, hanem elsősorban a labdarúgócsapat működtetéséből származó nyereségek érdeklik. Az MU drukkerei Glazer teljes térnyerésének megakadályozása érdekében azzal is fenyegetőznek, hogy bojkottálják a csapat mérkőzéseit, s nem vásárolnak az ereklyékből. A legfanatikusabb szurkolók felvetették, hogy új klubot kellene alapítani a Glazer tulajdonába kerülő Manchester United helyett.

Koldusszegényen kezdte Malcolm Glazer 1928-ban

született a New York állambeli Rochesterben, egy Litvániából menekült, koldusszegény zsidó órásmester fiaként. Első nagy üzletét azzal kötötte, hogy megvásárolt néhány kamionparkolót. Ma már Glazer számtalan üzletágban érdekelt, többek között élelmiszer-, ingatlan-, gáz- és olajkerekeskedelemben, de leginkább a Tampa Bay Buccaneers tulajdonosaként ismert. Az amerikaifutball-csapatot 1995-ben vásárolta 192 millió dollárért, ám tavalyra már 675 millió dollárra nőtt az értéke.

Riskó Márton Koldusszegényen kezdte Malcolm Glazer 1928-ban született a New York állambeli Rochesterben, egy Litvániából menekült, koldusszegény zsidó órásmester fiaként. Első nagy üzletét azzal kötötte, hogy megvásárolt néhány kamionparkolót. Ma már Glazer számtalan üzletágban érdekelt, többek között élelmiszer-, ingatlan-, gáz- és olajkerekeskedelemben, de leginkább a Tampa Bay Buccaneers tulajdonosaként ismert. Az amerikaifutball-csapatot 1995-ben vásárolta 192 millió dollárért, ám tavalyra már 675 millió dollárra nőtt az értéke. Az elkeseredett hívek napok óta tüntetnek az Old Trafford környékén. Néha nem is „szalonképes” kifejezésekkel. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!