Hírek

2005.05.21. 06:25

A századik Rómeó és Júlia

Csütörtökön este századszor halt meg Rómeó és Júlia a pesti Broadway operettszínházában. A közönség felállva tapsolt.

Szilágyi Ágnes

[caption id="" align="alignleft" width="320"] A jubileumi előadáson több Rómeó is színre lépett. György Rózsa Sándor (balra) és Bálint Ádám, akit az egész ország a Megasztárból ismert meg.
[/caption]Az összes pótszék is a színházterembe került, hogy a századik előadásra kíváncsi publikum beférjen a nézőtérre. Ezen az estén a tavalyi bemutató szereposztása lépett színpadra. A Nagymező utcai színházban tizennyolc darab van műsoron. Ennek ellenére hamar elkövetkezett a századik előadás. Nem kell boszorkánynak lenni, hogy a francia szerző, Gérard Presgurvic musicaljéről megjósoljuk, még legalább ennyi előadást megér az operettszínházban. Bécsben közel sincs ekkora sikere a műnek. Nem minden néző tudja végigülni a kétrészes musicalt. Amikor az operettszínházban fontolgatták a mű bemutatását, szinte egyedül Böhm György művészeti vezető kardoskodott a darab mellett.

Persze hozzá kell tenni, hogy a dalszövegírók, Galambos Attila, Somogyi Szilárd és Kerényi Miklós Gábor sokat javítottak a francia művön. Hiszen fiatalos szlengekkel, jópofa kifejezésekkel tették frissé. A színház igazgatója, Kerényi Miklós Gábor rendezése is nagyban hozzájárult a népszerűvé váláshoz. Nem szólva Götz Béla fantasztikus díszletéről. A másfél éve futó darabra jelenleg csak októberre lehet jegyet kapni.

A közönség az előadás színészeit kitörő örömmel ünnepelte, ám néhány szereplőnél a fiatalabb hölgyek sikolya kísérte a vastapsot. Imádják a Mercutiót alakító színészt, Bereczki Zoltánt csakúgy, mint a Rómeót játszó Dolhai Attilát. Nyáron Szegeden is előadják majd a musicalt. Méghozzá fiatal, kezdő színészek közreműködésével. Majd ősszel a színházban is felváltva játsszák a szerepeket. Elsőként az új Rómeó, Bálint Ádám lépett színpadra. Amint a fénybe ért, taps és a lányok ütemes kiabálása fogadta. Júliával, Vágó Bernadettel is elénekelte kettősét. A fináléban végül három Rómeó és Júlia énekelt a színpadon.

Az ország a Megasztárból ismerte meg Ádámot. Miközben a Megasztárral turnézott, Ádám felvételizett a Színház- és Filmművészeti Egyetemre. Egy hét és eldől, hogy ismét beül-e az iskolapadba. Ha fel is veszik az egyetemre, közben szeretné befejezni tanulmányait a Pázmány Péter Egyetemen is, ahol utolsó éves. Hogy mit szeretne jobban: színházban játszani vagy bekerülni a színművészetire? Ádám tömören annyit mond: – A sorsra bízza a döntést.

A századik Rómeó és Júlia után természetesen a színészek is ünnepeltek. Már amennyire a tévékamerák és a fotósok hadától övezve ez lehetséges volt. Az emeletes tortát felvágó kést jóformán az összes színész megfogta, bár az első vágást az igazgató, Kerényi Miklós Gábor ejtette. A háziasszonyi feladat, vagyis a torta szétosztása a Júliát megformáló Szinetár Dóra tiszte volt. Hiszen a száz Rómeó és Júliából hetvenhatban Dóra játszott.

A bemutató és a századik előadás szereplői: Szinetár Dóra, Dolhai Attila, Bereczki Zoltán, Szabó P. Szilveszter, Németh Attila, Janza Kata, Csengeri Ottilia, Mészáros Árpád Zsolt, Náray Erika, Földes Tamás, Homonnay Zsolt és Csuha Lajos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!