Hírek

2005.05.10. 06:42

A győzelmet ünnepelték

Borongós időben, de rendkívül emelkedett hangulatban emlékeztek meg az orosz fővárosban a második világháború befejezéséről. A 60. évfordulóra eljöttek a világ több mint félszáz országának vezetői. Még a japán miniszterelnök is, pedig országa mind a mai napig nem kötött békét Oroszországgal.

Csák Elemér, Moszkva

[caption id="" align="alignleft" width="280"] Chiraq francia elnök, a Putyin házaspár és Bush az első sorban
[/caption]A Vörös téren tegnap délelőtt rendhagyó katonai díszszemlét tartottak, amely előtt Putyin elnök méltatta a győzelem jelentőségét. A parádén elmaradt az erőfitogtatás: rakéták helyett a háborúban viselt egyenruhákat, valamint a legbátrabb hadosztályok zászlait mutatták be. A tribün előtt elhaladtak a mai fegyvernemek képviselői is. A külföldi vendégek felállva tapsoltak a korabeli gépkocsikon elvonuló 70-80 éves veteránok ezreinek. A Kreml toronyórájának 11 ütése után a külföldi vezetők közösen megkoszorúzták az ismeretlen katona sírját.

Mádl Ferenc délután a Moszkva melletti Krasznogorszkba utazott, ahol a külföldi katonák temetőjében 27 magyar nyugszik. A sírkert az 1952-ig működő láger mellett helyezkedik el. A táborban annak idején mintegy 400 magyar lehetett, többségük szerencsésen hazatért. A köztársasági elnök és kísérete koszorút helyezett el a magyarok emlékművénél.

[caption id="" align="alignleft" width="117"] Látványos műsor egészítette ki a díszegységek felvonulását
[/caption]A temetőlátogatás után Mádl Ferenc magyar újságíróknak elmondta: fontos volt, hogy részt vegyünk a győzelem napi ünnepségen. Magyarország háborút viselt Oroszország ellen, és az akkori államvezetés hibájából sok szenvedést okoztunk az itt élő népeknek. Erre akkor is szükség volt, ha tudjuk: a visszakapott szabadság örömét nem sokáig élvezhettük, a sztálini diktatúra határozta meg országunk sorsát. A diktatúra ellen kelt fel a magyar nép 1956-ban, és mint tudjuk, a nagyhatalom ezt is elfojtotta. Bízunk abban, hogy a demokratikus fejlődés elhozza azt az időt, amikor a magyar népet is megkövetik az ellene elkövetett bűnökért. Befejezésül Mádl Ferenc elmondta: a magyar hadifoglyok sírjának gondozása azt mutatja, hogy a népek között erősödik a szolidaritás érzése. Jó lenne azt is látni, hogy a Magyarországon lévő magyar katonasírokat is a jelenleginél nagyobb figyelem övezi.

Vörös festékkel mázolták öszsze vandálok a Vörös Hadsereg katonáinak Tallinn központjában lévő emlékművét – közölte hétfőn az észt rendőrség. Négy személyt őrizetbe vettek, de hivatalosan egyelőre nem emeltek vádat ellenük. A Vörös Hadsereg katonáját ábrázoló bronzszobrot 1947-ben állították fel, és szálkát jelent azoknak az észteknek a szemében, akiket a balti ország csaknem öt évtizedes megszállására emlékeztet. Épp ezért számos tallinni polgár sürgette lebontását, vagy legalábbis azt, hogy a városközponton kívülre helyezzék át. Az Észtországban élő oroszok azonban ragaszkodnak az emlékműhöz. A lakosság negyede Észtország-ban orosz nemzetiségű.

Tegeződő elnökök

A politikusok találkozója lehetőséget adott a kétoldalú megbeszéléseikre is. Az amerikai és az orosz elnök Putyin Moszkva melletti rezidenciáján folytatott tárgyalásokat. Az orosz elnök megköszönte Bushnak, hogy részt vett az ünnepségen, Bush ezzel szemben hangsúlyozta az orosz nép önfeláldozását. Az egymással tegeződő elnökök orosz források szerint egyetértettek abban: olyan alapra kell helyezni a két ország kapcsolatait, amely kiállja a politikai konjunktúrák próbáját.

Német közvetítés élőben

A német közszolgálati televíziós állomások többórás egyenes közvetítésben számoltak be hétfőn a náci Németország kapitulációjának 60. évfordulóján rendezett moszkvai ünnepségekről, amelyekre Gerhard Schröder német kancellár is hivatalos volt. (A magyar köztelevíziók mellőzték az eseményt.) A ZDF „a nap képének” nevezte, amikor az Ismeretlen Katona Sírjának megkoszorúzása után Schröder a fotózáshoz a győztes országok képviselőivel együtt sorakozott fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!