Hírek

2005.05.06. 00:00

A gyors munkához idő kell

Egy hónappal ezelőtt Furulyás János egyértelműen fogalmazott: „Amennyiben megkapjuk végre a létesítmény vagyonkezelői jogát, minden megoldódik.” A ferencvárosi futballklubelnök hozzátette még, hogy „az állami vezetők is dolgoznak az ügyön”, ami gyors megoldást sejtetett a Fradi gondjaira.

Malonyai Péter

[caption id="" align="alignleft" width="300"] A rendőrök most még az Üllői út felől figyelik a pályát. A jövőben lehet, hogy új stadiont építhet egy új tulajdonos.
[/caption]Kétségtelen, az Üllői úti terület vagyonkezelői joga birtokában jobb eséllyel kereshetne a klub befektetőt, ám a helyzet korántsem ilyen egyszerű. Már csak azért sem, mert az áhított jogot nem lehet csak úgy „megkapni”, még fontos emberek közbenjárásával sem. Állami tulajdonról lévén szó, pályázni kell rá a Kincstári Vagyonigazgatóságnál (KVI), s ha a Fradi megnyeri a tendert, csak szigorú feltételek betartásával adhatja el a jogot a befektetőnek. A lehetséges vevők persze máris diktálnak, eleve kikötik, hogy nem elegendő, ha 49 éven át hasznosíthatják a területet, nekik 99 esztendő kell.

Alaphelyzetben tehát három félnek – az államnak, az FTC-nek és a befektetőnek – kell egyezségre jutnia ahhoz, hogy létrejöjjön az üzlet. Ám ha létrejön a mindhármuk érdekeit rögzítő megállapodás, még mindig nem indulhatnak el az úton. Beleszólási joga van ugyanis az önkormányzatnak is a dolgokba, mégpedig igen fontos kérdésekben. A IX. kerület vezetése segítőkészen áll hozzá a Fradi ügyeihez, de csak a jogszabályok adta lehetőségeken belül. Nem véletlen, hogy elutasították azt a kérést, hogy százmilliós hitellel segítsenek a futballklubon. Ilyesmire nincs lehetősége a testületnek, még akkor sem, ha Furulyás úr Gyepes Gábor játékjogát adta volna biztosítékként – a játékos tudta nélkül.

A kerületi ingatlan-nyilvántartásban a klub létesítménye két részletben szerepel. A dokumentum egy 59 ezer és egy 21 négyzetméteres területet rögzít. Az ingatlan besorolása „intézményi”, ami azt jelenti, hogy a hasznosításnál széles a lehetőségek skálája. Igen ám, de hogy a besorolás keretein belül tételesen mire lehet alkalmas az ingatlan, az egyelőre nem tudható. Az önkormányzat már kiírta a pályázatot a szabályozási tervre, az elkészüléséhez és persze a jóváhagyásához idő kell. Hosszú hetek, talán hónapok.

Az önkormányzat azért sem hagyható ki a tervezett ügyletből, mert építési hatóságként ő adja ki a különféle engedélyeket. A lehetőségek itt is szigorúan szabályozottak, a befektető nem tehet azt, amit akar. Sőt. Önkormányzati informátorunk azzal példálózott, hogy hiába állt készen minden és mindenki a Nemzeti Színház fölépítésére, csak akkor láthattak neki a munkának, amikor a hatósági engedély a kivitelezők kezében volt. Egy biztos: mondhat akárki akármit, a ferencvárosi futballklub gondjai nem oldódhatnak meg egyik napról a másikra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!