Hírek

2005.04.04. 07:40

Újabb egyeztetések a jelöltről

Zavar mutatkozik az államfőjelölt kiválasztása körüli egyeztetéseken. Az MSZP hét végi elnökségi ülésén nem vállalták a döntést az ügyben, helyette megbeszélést kezdeményeztek az SZDSZ-szel.

Körmendi Gábor

Ma kezdi meg az egyeztetést az államfőjelölt személyéről a kormánykoalíció két pártja – értesült lapunk. Az MSZP-t Hiller István pártelnök és Lendvai Ildikó frakcióvezető képviseli.

A szabad demokraták háromtagú csoportját a Szili Katalin házelnök személyét nyíltan elutasító Pető Iván vezeti, mellette Fodor Gábor és Sándor Klára képviseli az SZDSZ-t – tudtuk meg Horn Gábortól, a liberálisok ügyvivőjétől.

Az új helyzet azért alakult így, mert az MSZP Országos Elnöksége korábbi ígérete ellenére a hétvégén nem tett javaslatot a párt választmányának az államfőjelölt személyére. A jelölési folyamat következő állomása az Országos Választmány, amely szombati ülése után a kongresszus elé terjesztheti a nevet, vagy neveket. A végső döntésnek ezen a fórumon kell megszületnie.

Belső információink szerint a miniszterelnökkel kiegészített elnökségen ismertették a jelöltek párton belüli támogatottságát. Kiderült, ami eddig is köztudott volt, Szili a legnépszerűbb, de úgy tudjuk, hogy Gyurcsány Ferenc ennek nem igazán örül. Megtudtuk, volt vita is, amikor az egyik elnökségi tag azt mondta: „Az SZDSZ-nek tudomásul kell vennie, hogy Szili Katalin az egyik legnépszerűbb politikus”. Felvetődött az, hogy az ellenzéki pártokkal is egyeztetni kellene. A javaslattal kapcsolatban Révész Máriusz, a Fidesz szóvivője azt mondta, szívesen részt vesznek a megbeszéléseken.

Az MSZP hét végi elnökségi ülésén nem vállalták a döntést az ügyben, helyette megbeszélést kezdeményeztek az SZDSZ-szel. Körmendi Gábor -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!