Hírek

2005.04.12. 08:00

Ma evát és vállalkozói járulékot fizetünk

A mai nap a határideje a vállalkozói járulék első befizetésének, s az eva első negyedévi előlegét is még e napon utalhatjuk át. Az új adónemet az egyéni és társas vállalkozások számára vezették be. Célja a munkanélküli-ellátás fedezetének megteremtése e kör tagjai részére.

Bak Mihály

A járulék fizetése kötelező, noha a mikrovállalkozók körében nem jellemző, hogy hivatalosan munkanélkülivé válnának, miként a betegszabadság is kivételes az önmagukat foglalkoztatóknál.
A most bevezetett közterhet a mindenkori bruttó bérből kell kiszámolni, ennek négy százalékát kell háromhavonta, utólag, egyösszegben átutalni.
A legtöbben valószínűleg a minimálbér után fognak fizetni. Ez a törvényben előírt legalacsonyabb számítási alap.
Az új adót tehát negyedévente kell fizetni, de csak azoknak, akik nem kapnak valamilyen nyugellátást és nem állnak munkaviszonyban legalább heti 36 órában. Különbség a társas és egyéni vállalkozók között, hogy utóbbiak elszámolhatják költségként a járulékot. Ha valaki cég tagja, akkor mint magánszemély kell hogy befizesse a vállalkozói járulékot, saját lakossági bankszámlájáról. Közleményként az adóazonosító jelét tüntesse fel.
Akinek netán nem lenne saját számlája, az az APEH kirendeltségein kérhet névre kiállított csekket a befizetéshez. Ezzel a postán teljesíthető a kötelezettség. Mindennek megfelelően semmilyen könyvelési vagy más feladatuk sincs a társaságoknak.
Vigyázzunk! Az egyes bankoknál eltérő az az időpont, ameddig mai nappal teljesítik az átutalást. Postán – elvileg – éjfélig lehet feladni a pénzt.
A vállalkozói járulékot az evásoknak is meg kell fizetniük. Együtt az egyszerűsített adó első negyedévi előlegével, amelynek úgyszintén ma van a befizetési határideje.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!