Hírek

2005.04.25. 00:00

Harminc év a nyomorban

Teljesen elkeseredtek a régi Szilágyi-piac környékén élő újpestiek. Ingatlanjaikra a hármas metró okán a főváros építési tilalmat rendelt el.

Rados Virág

– Nagy bajok vannak itt – mondja az ősz hajú asszony. – Nézzen csak körül. A korhadt kerítések mögött földszintes kis házak állnak apró telkeken. Az épületek egy része a háború előtt vendégfogadóként szolgált itt az újpesti Szilágyi úton, a vasútállomással szemközt. A házakat az idők során toldozták-foldozták egymás mellé. Szükségből. Nyomorúságos körülmények között laknak itt az emberek.

– Fel vagyok háborodva – mondja Horváth Józsefné (53). – Az önkormányzat megemelte a bérleti díjat kétezer forinttal. Mire föl? Nem költenek ezek ránk egy fillért sem. Ahol fürdőszoba van, azt a lakók a saját pénzükből csináltatták. A gázt is maguk vezettették be. – Huszonkilenc éve lakom itt – jön ki a szomszédból Sámson Margit (68). – Már akkor ígérgették, hogy lebontják ezt a kócerájt, amikor ideköltöztem. Odabent tiszta a linóleumpadló, a mennyezetről zöld futónövény csüng alá. De hiába takarítanak, jó levegő itt nincs. – Dohos minden – mutatja a málló vakolatot Margit asszony. – Itt az eresztől ázunk be, amott a szomszéd fürdőszobájától. Na és a szegény Zagyva Gyula. Neki csak egy szobája van egy fülkével meg konyhával. Az egész vizes. A Gyula meg tüdőbeteg. Most is szanatóriumban ápolják.

A házak azon negyvenhét ingatlan közé tartoznak, amelyekre a főváros építési tilalmat rendelt el – mondta el Derce Tamás kerületi polgármester. – Állandóan a metróra hivatkoznak. Hogy úgyis lebontanak itt mindent – így Margit asszony. – Megvenném a lakást – azt sem engedik.

A polgármester három hete levelet írt az ügyben a főpolgármesternek. – Tudni akarjuk, mi lesz – jelenti ki Derce. – Mert a tilalom miatt nem léphetünk. Ezeket az ingatlanokat nem lehet sem megvenni, sem eladni. Elegünk van abból, hogy Újpestnek ezen a részén 19. századi állapotok uralkodnak.

A metróépítésben az egy sarokkal odébb lakó házaspár nem hisz. – Most kaptuk meg a határozatot, hogy felújítják az utat és a villamosvágányt – hoz ki a házból egy vaskos papírköteget Vincze Józsefné (29). – Kétlem, hogy akkor utólag metrót építenének. 

A főpolgármesteri hivatalból kétszeri megkeresésre sem kaptunk választ arra, mit szándékoznak tenni a megoldásért.

Próbapert is indíthatnak

Ez a joggal való visszaélés tipikus esete lehet – mondja dr. Magyar György ügyvéd. – Azt tanácsolom nekik, indítsanak próbapert az ellen, aki az építési tilalmat elrendelte. Hiszen így a házak forgalomképtelenné váltak. Ezt nem kell évekig eltűrni. A keresetet beadhatja egy személy vagy a lakók által alakított pertársaság. De legjobb a közérdekű kereset, amelyet egy civil szervezet indíthat az érintettek nevében.

Aki a problémát azonnal megoldhatná:

Demszky Gábor főpolgármester

e-mail: [email protected]

Telefon: 327-1038.

Telefon: 327-1038. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!