Hírek

2005.04.21. 00:00

Benzintolvajok nyomában

Mesterlövészeket is bevetettek kedden hajnalban a százhalombattai olajfinomítóban a benzin-tolvajok elfogásánál. Vélhetően tartottak a fegyveres őrség ellenállásától.

Szemán L.–Nagy E. D.

Már legalább egy éve információt kaptak a hatóságok arról, hogy a Mol százhalombattai olajfinomítójából egy társaság nagy tételben benzint lop. A Mol Rt. belső biztonsági szolgálata is jelezte mindezt a rendőrségnek. Operatív nyomozás indult. Kiderült, hogy a tolvajok másfél-két havonta éjszaka egy-négy tartálykocsinyi üzemanyagot lopnak ki a finomítóból. Ebben a portaszolgálat és a fegyveres biztonsági őrség egyes tagjai működtek közre, ők engedték be a tartálykocsikat. A lefejtőhelyet pásztázó kamerát léccel eltakarták, majd kocsinként 20 ezer liter körüli benzint lecsapoltak és távoztak. A benzint Ercsinél egy kamionparkolóban és Budapest környékén több más parkolóban literenként 160 forintért adták el.
Információnk szerint a társaság bukását végül az Ercsi melletti kamionterminálról visszavezetett kapcsolati szál okozta. A tolvajok elfogása körülményes volt, hiszen az elmúlt hónapokban a kommandósok kétszer is felálltak a finomítóban, ám a tartálykocsik nem érkeztek meg.
Hét végén újabb „füles” érkezett a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) különleges ügyek osztályára. Kedden kora hajnalban ismét megszállták a finomítót a kommandósok. Mesterlövészeket is bevetettek. Vélhetően tartottak a fegyveres őrség tolvajokat segítő tagjainak ellenállásától. Végül a rajtaütés simán lezajlott. Tettenérték a tolvajokat lefejtés közben. A huszonhárom őrizetbe vett gyanúsítottból tizenöt letartóztatását indítvá-nyozták. Az Ercsi melletti kamionterminálon két tartálykocsit és sofőrjeit is elfogták.
Sem az NNI-nél, sem a Mol- nál nem kívántak nyilatkozni az ügyről.

Egy forduló 12 milliót ért

Alkalmanként négy tartálykocsinyi benzint loptak ki. Egy tartálykocsiba átlag 20 ezer liternyi üzemanyag fér. Így alkalmanként legalább 80 ezer liternyit loptak el. Ez 160 forintjával literenként 12,8 millió forint bevétel. A sofőr félmilliót kapott.

Zalában is lebuktak

Egy tizenkilenc fős társaság 2000 januárjától 2001 októberéig legalább két és fél millió liter gázolajat lopott ki a Mol zalaegerszegi finomítójából. Ezzel a társaságnak legalább félmilliárd forint kárt okoztak. Az olaj literjét 90-100 forintért adták el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!